Az Audi átvette az irányítást a McLaren Group felett, és ezzel bejutott a Forma–1-be – írja a portál meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A tulajdonosváltással biztosítva lesz a brit McLaren jövője, amely annak ellenére került nehéz anyagi helyzetbe, hogy tavaly jelentős tőkeemelést hajtott végre korábbi befektetői körében, valamint 500 millió fontos nyilvános kötvénykibocsátást is levezényelt. 

Egyelőre nem világos, hogy a McLaren vezetésében várhatók-e újabb változások azután, hogy Mike Flewitt vezérigazgató októberben, mindössze nyolc hónap után felállt a cég éléről.

A McLaren Automotive felvásárlásával az Audi tulajdonosa, a Volkswagen Group végre bejutott a Forma–1-be. A német autógyártó régóta áhítozik erre, a tervei között szerepelt egy új istálló megnyitása az évtized közepére. Az egyelőre nem világos, hogy a szintén a VW tulajdonát képező Porsche F1-es visszatéréséről szóló terveket ez a fejlemény hogyan befolyásolja. Pletykák szerint a Posche a Red Bull csapatával együttműködve tervezi a visszatérését az autósport csúcsára.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

A McLaren felvásárlásával az Audi egy újabb csúcskategóriás autómárkát szerzett a már tulajdonában lévő Lamborghini mellé. A jövőben nemcsak arra lesz lehetősége, hogy a McLarenekbe saját motorjait szerelje, de átültetheti a brit autógyártó e-autók piacán végzett fejlesztéseit a saját kocsijaiba is. 

Korábban felmerült, hogy a BWM veszi meg a McLarent, ám ezt a cég még korábban cáfolta.

Frissítés:

A McLaren sajtóközeményben cáfolta a felvásárlásáról szóló hírt. Azt írják: hozzájuk is eljutottak az erről szóló sajtóbeszámolók, de azok megalapozatlanok, épp ezért lépéseket tesznek annak érdekében, hogy az Audi tulajdonszerzését beharangozó híreket leszedjék az internetről. 

A McLaren technológiai stratégiájának mindig is része volt, hogy tárgyalásokat folytat az együttműködés lehetőségéről a releváns partnerekkel, beszállítókkal, ideértve más autógyártókat is. Ennek ellenére a McLaren Group tulajdonosi szerkezetében nem történt változás

 – olvasható a közleményben.