A várakozásokat felülmúló mértékben, 41,53 százalékkal növekedett az új elektromos autók vásárlása tavaly – olvasható a vezess.hu oldalán. 

A portál legfrissebb összeállítása szerint 2021-ben 4311 új villanyautó állt forgalomba Magyarországon. A cikkből kiderül az is, hogy a tavalyihoz képest 4,8 százalékkal csökkenő, teljes újautó-piacon az elektromos személygépkocsik értékesítése 41,53 százalékkal bővült. A várakozásokat felülmúló emelkedéshez a szokásos kedvezmények mellett (például állami támogatás, zöld rendszám, céges adókedvezmény) a növekvő üzemanyagár, valamint a villanyautók és a hagyományos személygépkocsik ára közötti csökkenés kellett.

Fotó: Kuklis István / Délmagyarország

A magyarok körében 2021 legnépszerűbb villanyautós márkája a Kia lett 76,7 százalékos növekedéssel (661 darab forgalomba helyezés). 

A toplistán a második helyen a Volkswagen (összesen 497 példány), a harmadikon pedig a Nissan (474) végzett. A modellek versenyét a Kia e-Niro nyerte 61,2 százalékos emelkedéssel (603 darab), majd a Nissan Leaf (436) következik a sorban, a dobogó legalsó fokára pedig a Hyundai Kona (296) állt fel. 

A  vásárlók között egyre több a magánszemély, így nem felel meg a valóságnak az a városi legenda, amely szerint kizárólag a taxisok bőséges állami támogatása áll a piac látványos bővülése mögött.

A legnépszerűbb modellé vált e-Niro esetében például 43 százalékban természetes személyek szerződtek, de volt olyan modell is, a Renault ZOE, amelyet 70 százalékban magánszemélyek vásároltak.