Ötödik hónapja szinte változatlan a gazdát cserélő személygépkocsik volumene, vagyis stagnál a használtautó-piac – derül ki a JóAutók.hu legfrissebb közleményéből.  A mértékadó DataHouse előzetes adatai szerint az elmúlt hónapban egyébként 70 900 darab személygépjármű került új tulajdonba, ami 5,8 százalékkal haladja meg a tavaly szeptemberi szintet. Az adásvételek havi volumene immár május óta stabilan 70 ezer körül alakul, a felfelé való kitörést azonban továbbra is keresleti korlátok nehezítik. 

Használt autó
A magyarországi használtautó-piacon a két leggyakoribb márka az Opel és a Volkswagen. 
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Vármegyei Hírlap

„Bár a szeptemberi adat már csaknem 6 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi értéket, ennek oka nem a piac jelenlegi felpattanása, hanem az, hogy tavaly év végén kezdődött egy érezhető visszaesés – mutat rá Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – A további élénkülést még mindig a visszafogott kereslet akadályozza. Érzékelhető elmozdulásra leghamarabb az év fordulóján számíthatunk: ekkorra az lassulásával elstartolhat a reálkeresetek lassú növekedése, miközben a vásárlások számát komolyan befolyásoló hitelezés kamatszintje is jelentősebb csökkenésnek indulhat.” 

A magyarországi használtautó-piacon a hat leggyakoribb márka 

  • az Opel (11 százalék), 
  • a Volkswagen (10,2), 
  • a Suzuki (8,6), 
  • a Ford (7,9), 
  • a BMW (6,3), valamint 
  • a Skoda (5,2), amely idén került először a Mercedes elé, egyelőre csupán hajszálnyival. 

A hat leggyakoribb márkát képviselő személyautók teszik ki a teljes forgalom több mint 49 százalékát. 

Miközben a használtautó-piacon 2023 első kilenc hónapjában gazdát cserélő 617  100 személygépkocsi mennyisége 2,5 százalékkal maradt el az előző év hasonló időszakában regisztrált 632  800-as értéktől, addig az importált használt járművek száma ugyanebben a periódusban szinte pontosan 80 ezer darab volt, ami 19,5 százalékkal múlja alul az egy évvel korábban mért 99  300-as értéket. 

Belföldi használtautó-eladások szeptember
 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szeptember végi jelentése kimutatta, hogy 

az itthoni személygépkocsi-állomány átlagos kora 15,6 évre emelkedett

a 2022. decemberi 15,4 évről. Ez alatt az időszak alatt ugyanakkor több mint 47 ezerrel nőtt a magyar rendszámú személyautók száma, részben új, másrészt járművekkel gyarapodva. Az utóbbi halmaz azonban nem hozott frissülést, ugyanis a június végéig behozott hozzávetőlegesen 50 ezer példány 60 százaléka tíz évnél idősebb volt. Így az autócserére a megoldás még mindig az idős hazai használtkocsi-flotta, amely továbbra is igencsak népszerű a vásárlók körében.

Rémtörténetek keringenek a használt autókról 

Használt kocsi vásárlásánál mindig fennáll a veszélye annak, hogy a járműnek olyan hibája van, amely első ránézésre nem észrevehető. A nap végén a vevő felelőssége, hogy miért fizeti ki a több millió forintot, ezért rendkívül fontos körültekintőnek lenni. A JóAutók.hu vezérigazgatóját, Halász Bertalant kérdezte a Világgazdaság arról, hogy mire érdemes figyelni, mielőtt megvennénk a kiszemelt autót.