Felgyújtották a Google-höz köthető Waymo egy önvezető autóját San Franciscóban, ami az eddigi legdurvább támadás az autonóm járművek ellen. Szombat éjjel egy a kínai holdújévet többek között tűzijátékokkal ünneplő tömeg vette körül a Waymo fehér SUV-ját a város kínai negyedében, majd gyorsan neki is láttak a jármű megrongálásának.

Daily Mail
Angry crowd destroys driverless Waymo robotaxi in San Francisco with fireworks and skateboards
Fotó: Daily Mail / YouTube

Az autónak először csak a szélvédőit törték be, ám később egy tűzijáték felgyújtotta. Mind a Waymo, mind a helyi tűzoltók szerint tűzijáték okozta a tüzet. Az önvezető autó nem szállított utasokat az incidens idején.

A San Francisó-i rendőrök vizsgálják az esetet, ám azt nem árulták el, hogy történt-e letartóztatás az ügyben. A felgyújtott autón 29 kamera és más szenzorok is voltak – írja a Reuters.

Noha az önvezető autókat korábban is érték már támadások, azok eddig a mostaninál jóval enyhébbek voltak. Így az eset arra is rávilágít, hogy egyre erősebb az ellenérzés a technológiával szemben, különösen a tavalyi év balesetei után. Az esetek miatt a Waymo versenytársa, a General Motors támogatását élvező Cruise beszüntette szolgáltatását a városban, míg a Waymo egyik autója a múlt héten ütött el egy biciklistát San Franciscóban, könnyebb sérüléseket okozva.