Elszabadult egy 37 millió forintos elektromos Jaguar I-Pace a brit M62-es autópályán. Az autóban tönkrement a fék, és elkezdett megállíthatatlanul gyorsulni. Végül egy rendőrautókból álló konvojnak kellett közrefognia menet közben a járművet, hogy meg tudják állítani.

North West Motorway Police Jaguar i pace
Egy rendőrautó-konvojnak kellett közrefognia és megállítania a fék nélkül száguldozó elektromos Jaguart.
Fotó: North West Motorway Police

A Jaguar 35 percen keresztül száguldozott az autópályán, mire sikerült lekapcsolni.

Nathan Owen éppen hazafelé tartott a munkahelyéről, amikor az M62-es autópályán előzni akart. Amikor gázt adott azt vette észre, hogy az elektromos Jaguar tőle függetlenül, folyamatosan gyorsulni kezd. Hiába próbált meg lassítani, mivel a fék egyáltalán nem működött.

Nathan a Daily Mailnek elmondta, hogy pánikba esett, amikor rájött, hogy nem tudja irányítani a járművet.

Biztos voltam benne, hogy végül karambolozni fogok. Az járt a fejemben, hogy vagy meghalok, vagy megölök valakit

– mondta a 31 éves férfi. Hozzátette, hogy az autó kijelzője akkumulátorhibát jelzett.

Válás indiai módra: a Tata a Jaguar Land Rovert is az útjára engedi

Akár öt részre is szakadhat India legértékesebb autóipari konglomerátuma. A Tata Motors gőzerővel veti bele magát az elektromos átállásba, s meggyőződése szerint az önálló útra indított és tőzsdére bevezetendő üzletágak összességében nagyobb értéket képviselnek, mintha egyben maradnának.

Amikor visszanyerte a lélekjelenlétét, egyből felhívta a rendőrséget, és beszámolt nekik a helyzetről. Folyamatosan vonalban volt a kiérkező rendőrökkel, akik több autóval közrefogták az elszabadult Jaguart, és így sikerült végül megállítaniuk. A 2019-es Jaguar I-Pace majdnem 200 kilométer per órás sebességig gyorsult fel.

Nagyon ijesztő volt, amikor a rendőrautók körbevettek, és az előttem haladó lelassított annyira, hogy a járművek összeérjenek. Amikor nekikoccantam, nagyon megijedtem

– folytatta Nathan. Elmondta, hogy minden alkalommal, amikor nekiütközött egy rendőrautó, a Jaguar elkezdett kisiklani az úton, és nagyon nehezen tudta irányban tartani a kocsit.

Az egész esetben a legrosszabb, hogy ez nem először történt meg Nathannel. 

Elmondta, hogy tavaly, december 23-án ugyan ez megtörtént vele, akkor is a kiérkező rendőrök állították meg az elszabadult autót. A decemberi eset után bevitte a Jaguárt a márkaszervizbe, ahonnan 24 óra elteltével vissza is kapta az autót. Ekkor azt mondták neki, hogy kijavították a hibát.

A Jaguar Land Rover közölte, hogy ki fogják vizsgálni az esetet. A Jaguar I-Pace gyártását egyébként leállította a cég. Iparági pletykák szerint a modellt csak azért dobták piacra, hogy a vállalat megfeleljen a kibocsátási kvótáknak.