Befektetés

Ingatlanalappal is lehetett sokat keresni

A hazai be­fek­tetési alapok mindössze negyede áll pluszban az idén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) adatai szerint.

A nyertesek között egyebek között származtatott, abszolút hozamú és ingatlanalapokat is találni, de néhány speciális részvényalap is jól szerepelt. Az árupiaci alapok szép teljesítménye mögött vélhetően az áll, hogy az idén kisebb-nagyobb korrekciókkal, de folyamatosan emelkedett a kőolaj ára. A Raiffeisen-nyersanyagalapok alapja több mint 12,5 százalékot szedett magára, a CIB nyersanyagalapja pedig 11,3 százalékos pluszban áll.

Fotó: Voskresenskiy/Sputnik

A lakosság nagy kedvenceinek számító ingatlanalapok között is akadnak igen szép teljesítményűek. Bár a legnagyobb méretű konstrukciók idei hozama szerény, még az is kétséges, hogy képesek lesznek-e reálhozamot elérni a jelenlegi mellett, a kisebbek között vannak olyanok, amelyekre nem lehet panasz.

A Raiffeisen ingatlanalapjának különböző sorozatai például 10–15 százalék közötti hozamot értek el január óta,

a legmagasabb hozamot az a sorozat érte el, amelyet forintban lehet jegyezni, és nem fedezi a devizakockázatot (az ingatlanokat jellemzően euróban adják ki), a legkisebb hozama az eurós sorozatnak volt.

A jó teljesítmény hátterében az állhat, hogy a Raiffeisen ingatlanalapjában az ingatlanok aránya a 80 százalékot is meghaladja, szemben a nagy lakossági alapokkal, amelyeknél általában a alig fele van csak ingatlanokban.

A részvényalapok közül a román, az orosz és a fejlett piacokon befektető konstrukcióknak termett az idén a legtöbb babér. Az Accorde Alapkezelő Zrt. román részvényalapjának lakossági sorozata 11,26 százalékos pluszban áll, ami kiváló eredmény, hiszen a bukaresti tőzsdeindex az év eleje óta csupán 8,5 százalékot emelkedett. A moszkvai rubelben számított indexe, a MOEX is hasonló mértékben nőtt az idén, és ez a Magyarországon kezelt orosz részvényalapok teljesítményén is látszik.

Az idén az Aegon alapja szerepel jobban, az év eleje óta több mint 12,6 százalékos emelkedésen van már túl, az OTP orosz részvényalapja eközben valamivel több, mint 8 százalékos pluszban áll.

A feltörekvő piaci részvényalapok közül egyébként az idei év abszolút győztese a Dialóg Expander, amely már több mint 20 százalékos pluszban áll. A fejlett piacokon is szép sikereket ért el több alapkezelő. Az MKB észak-amerikai részvényalapja két számjegyű hozamot ért el eddig, a Budapest Alapkezelő Zrt. fejlett piaci alapja 9 százalékos pluszban áll. A klímaváltozás témáján is lehetett keresni, az OTP Klímaváltozás 8,26 százalékos hozamából legalábbis erre lehet következtetni.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

befektetési alapok BAMOSZ ingatlanalap
Kapcsolódó cikkek