Befektetés

Olcsó az arany, bevásároltak az ékszerészek

A világpiacon 964 tonna arany talált gazdára 2018 harmadik negyedévében, ez 1 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest.

A csökkenő aranyár meghozta a vételi kedvet a befektetők körében a július–szeptemberi időszakban – derül ki a World Gold Council (Aranyvilágtanács) friss adataiból, amelyeket a Conclude Zrt. ismertetett. A befektetési nemesfémekkel foglalkozó társaság közleménye rámutatott: globálisan 964 tonna arany talált gazdára az időszakban, egy százalékkal több, mint 2017 azonos hónapjaiban.

A kereslet több mint fele – 536 tonna – az ékszerarany iránt jelentkezett, hat százalékkal adtak el többet a kereskedők ilyen célú felhasználásra. A tőzsdei ár csökkenése elsősorban a kínai és indiai vevők érdeklődését hozta meg, ebben a két országban 10-10 százalékkal nőtt a megvásárolt aranymennyiség, a közel-keleti országokban viszont 12 százalékkal kevesebb nemesfémet vásároltak. A részvénypiacokon fokozódó volatilitás, valamint a feltörekvő piaci devizák gyengülése szintén növelte a keresletet: aranyrudakból és -érmékből például 28 százalékkal több fogyott a harmadik negyedéves időszakban. A növekedéshez a legnagyobb arányban a kínai vevők aktivitása járult hozzá, ők 25 százalékkal vásároltak több aranyat. A Conclude vezérigazgatója, Juhász Gergely kiemelte, hogy az iráni aranyvásárlások öt és fél éves csúcsra emelkedtek.

Fotó: Pixabay

A központi bankok is folytatták aranytartalékaik növelését, összességében 148 tonnát vásároltak. Ez 22 százalékkal több az előző év azonos időszakában vásárolthoz képest, és 2015 óta a legnagyobb mennyiség.

A kimutatásban még nem szerepelt a Magyar Nemzeti Bank által vett 28,4 tonna, mivel a tranzakcióra októberben került sor. Az elektronikai eszközök előállításához 1 százalékkal több, 85 tonna aranyra tartottak igényt a feldolgozással foglalkozó cégek, elsősorban az okostelefonok, szerverek és autók gyártói növelték vásárlásaikat.

Megfordult viszont a tőzsdén az arannyal való kereskedés csaknem két éve tartó pozitív trendje a befektetési alapoknál (etf): a készletek 103 tonnával csökkentek. Juhász Gergely szerint a trendforduló az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemeléseinek tudható be, erre utal, hogy az etf-ekből való tőkekiáramlás 73 százaléka az észak-amerikai alapokhoz köthető. A harmadik negyedévi aranykínálat 2 százalékkal 1162 tonnára csökkent, főként az Egyesült Államokban és Európában 4 százalékkal, 306 tonnára visszaeső újrahasznosítási mennyiség miatt. Ezt már nem tudta ellensúlyozni a hatodik negyedéve bővülő kitermelés. Az arany szeptember végi unciánkénti (31,1035 gramm) 1196,20 dolláros ára 6 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy éve.

arany Conclude Befektetési Zrt. Arany Világtanács
Kapcsolódó cikkek