Befektetés

A szakképzésben áttörhet a pénzügyi ismeretek oktatása

Már több, mint 400 jelentkezője van a Privátbankár.hu által szervezett Pénzügyi Junior Klasszis versenynek, amely október és november között a szakképzésben résztvevő tanulókat hívja vetélkedésre a pénzügyi ismeretek körében.

Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint a pénzügyi kultúra növelése közcél. Szerinte a kis kezdeményezések sokkal fontosabbak, a nagy programoknál, ezért örömteli, hogy egyre több kezdeményezés foglalkozik a pénzügyi ismeretek bővítésével Magyarországon.

Patai Mihály szerint két út van a pénzügyi kultúra növelése.

Az első az, amikor a technológia fejlődése követeli ki a változást: az új eszközök – mobiltelefonok – megjelenése olyan embereknek is lehetőséget biztosít a pénzügyi instrumentumok igénybevételére, akik korábban nem vettek igénybe banki szolgáltatásokat. Patai Mihály Nigéria példáját idézte: a 120 milliós országban 20 éve 20 millió bankszámla volt, mára a mobil banki szolgáltatásoknak lényegében teljes a lakosság bankszámla-lefedettsége.

A másik út az MNB alelnöke szerint az, amikor az oktatásba, a tréningbe fektetünk: amikor versenyek, programok útján juttatjuk el az információt az érintetteknek. Ezért fontosak például az iskolai pénzügyi versenyek – hangsúlyozta Patai Mihály.

Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős helyettes államtitkára szerint

a pénzügyi ismeretek ma már a társadalmi jóléthez feltétlenül fontos ismeretek.

Ezt ismerte fel a kormány, amikor 2017-ben pénzügyi kormánystratégiát fogadott el, amelynek hangsúlyos eleme a fiatalok pénzügyi alapismeretekkel való ellátása. A helyettes államtitkár szerint a szakoktatásban már kötelező a pénzügyi alapismeretek oktatása, s a Nemzeti Alaptantervben is a korábbinál komolyabb helyet kaptak a pénzügyi alapismeretek. A tudatosabb fogyasztó igényesebbé válik a pénzügyi szolgáltatókkal szemben. Ez pedig kedvezőbb árazáshoz, a másik oldalon pedig több igénybevett szolgáltatáshoz vezet – jellemezte a win-win helyzetet Balogh László.

Fotó: Shutterstock

Pölöskei Gáborné, az ITM szakoktatásért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett arra, hogy a közoktatásban immár több éve pénzügyi témaheteken ismerkedhetnek a tanulók a pénzügyi ismeretekkel. A szakember szerint a szakképzés az elmúlt években egyre inkább a gazdaság irányába fordult el, ennek kapcsán volt fontos, hogy immár 4 éve a pénzügyi ismeretek is az oktatási rend rendes részévé váltak. A szakképzés ezen a téren betöltött úttörő jellegét mutatja, hogy ettől az évtől a szaktárca ösztöndíj programot indított, ahol minden szakképzésben tanuló gyereknek saját bankszámlát nyitnak, amelyre a szakképzési intézmények tanulói havi 16, a technikumokban tanulók havi 8 ezer forintot kapnak.

Az ösztöndíj hiányzás és teljesítményfüggő.

Az ösztöndíj kapcsán ugyanakkor a fiatalok már elég korán, 14 éves korukban megismerkedhetnek a bankszámlákkal kapcsolatos ismeretekkel, a használat ismérveivel.

Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke jelezte, hogy az általuk készített tananyagból immár 430 ezer diák tanulhat pénzügyi alapismereteket, idén az általános iskola 3. és 4. osztályos gyerekei is korosztályra szabott tananyagból tanulhatnak.

pénzügyi tudatosság szakképzés ITM
Kapcsolódó cikkek