Befektetés

Szlovéniában köthet óriásüzletet az OTP csoport ingatlanbefektetési alapja

Személyesen Csányi Sándor képviselte az OTP Ingatlanbefektetési Alapot, amikor a szlovén fővárosban épülő, háromszázmillió eurósra taksált óriásberuházás megvalósításának megkezdéséről egyeztetett.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök vezérigazgatója Blaz Kosorokkal, a szlovén infrastrukturális minisztérium államtitkárával tárgyalt – erősítette meg a ljubljanai lapinformációkat hétfőn a Világgazdaság kérdésére az OTP kommunikációs osztálya. A felek a szlovén fővárosban megvalósuló ljubljanai utasterminál kapcsán egyeztettek az együttműködési megállapodásról. A projektről korábban a Világgazdaság és más magyar lapok is beszámoltak, de sokáig nem lehetett tudni, hogy az OTP szakmai befektetőként vesz részt a projektben, vagy Csányi Sándor magánbefektetéséről lehet-e szó.

A ljubljanai utasterminál beruházása magában foglalja egyrészt a főváros új vasútállomásának és egy új buszpályaudvarnak szlovén állami forrásokból történő megépítését (a Szlovén Infrastruktúra-ügynökség beruházásában), továbbá egy bevásárlóközpont-irodaház-szálloda komplexum (Emonika projekt néven) megvalósítását is.

Az utóbbit az OTP Ingatlanbefektetési Alap tulajdonában álló, szlovén illetőségű Mendota Invest d.o.o. projekttársaság valósítja meg saját befektetésként, privát forrásból. Csányi Sándor a tárgyalás során az OTP csoporthoz tartozó ingatlanbefektetési alapot képviselte

– válaszolta lapunknak a bank sajtóosztálya.

A tárgyalás további részleteiről csak annyit árult el a pénzintézet kommunikációs osztálya, hogy a fejlesztések megvalósítása párhuzamosan és összehangoltan történik, a megkötendő együttműködési megállapodás az ehhez szükséges magas szintű irányelveket hivatott rögzíteni, lehetővé téve a beruházások megvalósításának megkezdését.

Fotó: VG

A magyar pénzintézeti csoporthoz tartozó befektetési alap beszállásától a szlovének az évtizedek óta húzódó projekt befejezését várják. Az Emonika-beruházás eredeti befektetője a TriGránit volt, a projektben részt vállaló három fejlesztőcég a Gránit Pólus tulajdonában állt, majd ezeket a Gránit Pólus tavaly eladta a Mendota Investnek.

Az OTP Alapkezelő tavalyi éves beszámolója szerint az alap 2019. december 17-én szerezte meg a Mendota Investment száz százalékát, 3,53 milliárd forintért. A beszámoló szerint az alap 16,6 millió euró tagi kölcsönt is biztosított a társaságnak.

A korábban 250 millió eurós értékre, ma már inkább 300 millió eurósra tartott beruházás Emonika projektrészében 55 ezer négyzetméteren létesülnek irodák, üzleti-kereskedelmi helyiségek, lakások és szállodák. A projektről már húsz éve döntöttek, de lényegében azóta egy helyben toporog.

A városfejlesztési projekt részleteit 2007-ben mutatták be, majd az akkori pénzügyi válság miatt nem sokkal később elhalasztották. A fejlesztőcégek több tulajdonosváltáson is átestek. Ahhoz, hogy a Gránit Pólus kiszállhasson, előbb a helyi vasúttársasággal, a Slovenske zeleznicével (SZ) kellett megegyeznie a magyar ingatlanfejlesztőnek. Az SZ végül eladta a három projektvállalatban (a szállodafejlesztésért, a bevásárlóközpont és az üzleti negyed elkészültéért felelős társaságokban) levő kisebbségi részesedéseit, ezzel a Gránit a cégek kizárólagos tulajdonosává vált, majd ezt a részesedését értékesítette tovább a Mendota Investnek. Az utóbbi vállalatnak az OTP-alap tavaly decemberi feltűnéséig a HO-ME 2000 Vagyonkezelő Kft. volt a tulajdonosa, amely Nagy György százszázalékos érdekeltsége.

Szlovénia Csányi Sándor beruházás OTP Ingatlanbefektetési Alap
Kapcsolódó cikkek