Kedden a Chicago Board of Trade kereskedésében a búza jegyzése limittel esett tovább a május 4. óta nem látott szintre annak hatására, hogy Oroszország bejelentette: ha megszüntetik az ellene életbe léptetett szankciókat, akkor hajlandó a fekete-tengeri ukrán kikötők blokádját feloldani. Így pedig az ott rekedt gabona a piacra kerülhet. Az árak csökkenése a szerdai kereskedésben is folytatódott, vékánként 1041,2 centre csúszott a jegyzés. 

Búza
Fotó: AFP

Az Egyesült Államokban a júniusi időjárás-előrejelzés kedvezőnek tűnik a farmövezet nagy része számára, és egyes jelentések szerint az amerikai gazdák előrehaladtak a vetéssel. Az amerikai kormány által legutóbb közzétett 30 napos időjárás-prognózis szerint pedig semmi nem fenyegeti a termést.

A búza árfolyamát május közepén még támogatta az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) jelentése, amely az amerikai őszi búzatermés állapotának romlását jelezte, ez pedig tovább növelte a kínálattal kapcsolatos aggodalmakat az amúgy is szűkös piacon. 

Az USDA az amerikai őszi búzatermés 27 százalékát – ami az elemzői becslések alatt volt – minősítette jó vagy kiváló állapotúnak. A tavaszi búza 39 százalékát vetették már el addig, ami elmarad a 43 százalékos várakozásoktól és az ötéves átlag 67 százalékos értékétől is. Az is segítette a két héttel ezelőtti emelkedést, hogy India – ahol a hőhullám károsította a búzatermelést, rekordmagasra emelve a belföldi árakat –  közölte, betiltja a búza exportját.

A fekete-tengeri kikötői zárlat feloldása kulcskérdés a Közel-Kelet és Észak-Afrika élelmezésének esetében. Oroszország és Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartoznak, az ukrán partok orosz tengeri blokádja miatt pedig mintegy 20 millió tonna búza rekedt meg és vár szállításra a fekete-tengeri Odessza kikötőjében.

A helyzet megoldásában azonban nemcsak az orosz tengeri blokád jelent gondot, hanem az EU-büntetőintézkedések is. Az orosz bankokkal szembeni nyugati szankciók ugyanis megnehezítették vagy lehetetlenné tették, hogy az afrikai országok gabonát vásároljanak Oroszországtól és ezzel segítsenek megoldani az ukrajnai invázió által kiváltott globális élelmiszerválságot. Ha ugyanis a SWIFT-rendszer megszakad, az azt jelenti, hogy még ha létezik is áru, a kifizetése nehézkessé vagy akár lehetetlenné válik, mondta Macky Sall, Szenegál elnöke az EU vezetőinek.

Afrika nagy részén az ukrajnai háború nemcsak az élelmiszerárak emelkedésével fenyeget, hanem azzal is, hogy a műtrágyázás költségei meghaladják a gazdák millióinak anyagi lehetőségeit, ami veszélyezteti a jövő évi termést. 

Az ENSZ szerint a kelet-afrikai országok teljes mértékben függnek a műtrágyaimporttól, és a műtrágyaárak emelkedése várhatóan súlyos következményekkel jár az élelmiszerek elérhetőségére és így az árakra nézve is.

Mivel Ukrajnából a kivitel nem lehetséges a kikötőkön keresztül, így az ukránok szomszédos országokon keresztül igyekeznek szállítani. A kapacitáskorlátok miatt azonban a mennyiségek jelentősen alacsonyabbak. Május első 19 napja alatt Ukrajnának 643 ezer tonna gabonát sikerült exportálnia (ennek 96 százaléka kukorica volt), szemben a 2021. májusi valamivel több mint 1,8 millióval. A háború pedig nemcsak a 2021–22-es szállításokra van hatással, hanem a 2022–23-as termelésre is. Az ING szerint az ukrán kukorica- és napraforgómag-termelés várhatóan 54, illetve 37 százalékkal csökken a kevesebb vetés miatt, míg a búza mennyisége (amelynek nagy része a háború előtt már a földben volt) valószínűleg szintén csökken a 2022–23-as szezonban. A termelés várhatóan 35 százalékkal esik vissza az előző évhez képest.

Az ukrán búzakínálat várható csökkenése, valamint más régiókból származó némi visszaesés azt jelenti, hogy a globális búzakészletek a bank szerint várhatóan 2016–17 óta a legalacsonyabb szintre csökkennek. 

A globális búzakészletek több mint 50 százaléka azonban a becslések szerint Kínában van (és valószínűleg soha nem kerül exportra). A Kínán kívüli búzakészletek az előrejelzések szerint 2008–09 óta a legalacsonyabb szinten fejezik be a 2022–23-as évet, ami arra utal, hogy a búzaárak továbbra is magas szinten maradnak.