Szakértők szerint az energetikai árszabályozás és a kormánynak a jövő évi gáz- és villamosáram-áremelkedésről szóló döntése nincs összhangban. Mint Druckner György, az Ipari Energiafogyasztók Fórumának főtitkára lapunk érdeklődésére elmondta: a Gazdasági Minisztériumtól és a Magyar Energia Hivataltól (MEH) kapott információk szerint a december 31-ével lejáró árszabályozási rendszer elvei a következő években is érvényben maradnak, de azokat az idén elvégzett költség-felülvizsgálati eljárások során kialakult számokkal alkalmazzák.
Ez azt jelenti, hogy továbbra is költségalapú árképzésről van szó, ami viszont felveti a kérdést, hogy a 6 százalékos drágulás valóban fedezi-e a költségeket. Az IEF főtitkára hozátette: ha verseny volna a magyar árampiacon is, akkor még ilyen mértékű áremelésre sem volna szükség.
Mint Porpáczy Dezső a Magyar Energiafogyasztók Szövetségének képviseletében elmondta: a kisfogyasztók elégedetten vették tudomásul, hogy a kormány nem enged a tervezett inflációs rátánál nagyobb energiaár-emelést, azonban hosszú távon kedvezőtlen lesz, hogy ez a lépés újabb keresztfinanszírozást alakít ki az árakban. Szerinte ugyanis hosszú távon a kisfogyasztók számára is az lenne előnyös, ha a keresztfinanszírozás megszűnne és a rászoruló réteg kompenzációban részesülne. Az a kedvezmény ugyanis, amely az éves szinten 6 százalékban korlátozott áremelésben jelentkezik, differencia nélkül jut el a fogyasztókhoz -- tette hozzá.
A földgázpiaci nyitással kapcsolatban a főtitkár elmondta, hogy megítélésük szerint a jelenlegi gázszolgáltatási törvénynek a Magyar Energia Hivatal által előkészített módosítása, amely már a liberalizációt megelőzően lehetőséget adna a fogyasztók egy bizonyos körének a szabad vásárlásra, nem oldja meg a jelenlegi gázár-szabályozási rendszer anomáliáit. Ugyanakkor nem ad lehetőséget a késlekedésre a gázpiaci modell megalkotását illetően. Az IEF főtitkára szerint egyébként, bármilyen gyorsan kerül is az Országgyűlés napirendjére a módosítási javaslat, legkorábban 2002-ben élhetnek a gyakorlatban a szabad hozzáférési jogukkal az erre feljogosított fogyasztók. A MEH a tervek szerint erre a témára jogszabály- és modellalkotó bizottságokat hoz létre, amelyek januárban látnak munkához.