BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hazai szoftveróriás születik

Magyarország legnagyobb szoftvervállalata alakul meg januárban a már évek óta működő hazai közepes méretű fejlesztőcégek összefogása révén -- tudtuk meg Báti Ferenctől, a Magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) informatikai bizottságának elnökétől. A cél a nagyobb tömegű külföldi szoftverfejlesztési megbízások Magyarországra hozatala s az ezzel foglalkozó szakemberek itthon tartása.

Az AmCham kezdeményezésére az utóbbi hónapokban a hazai informatikai ágazat nagy részét megmozgató projektek körvonalazódnak, ezek egyike a szoftverexport-lehetőségek kiaknázása -- emelte ki Báti Ferenc.
Ismert tény, hogy a világon óriási a kereslet a fejlesztők iránt, de ebből csak azok a cégek tudnak igazán profitálni, amelyeknek elegendő számú szoftveresük van. Magyarországon a hazai tőkével alapított szoftvercégek legtöbbje maximum 50--100 fős fejlesztőgárdával bír, ami eddig elegendő volt a lassan telítődő hazai piac igényeinek kielégítésére, de ami a nemzetközi porondon kevés a jó megrendelések elnyeréséhez. Így született az ötlet az erőforrások egyesítésére -- húzta alá Báti Ferenc.
Ennek nyomán az itthon működő mintegy 20 közepes szoftvervállalkozás úgy döntött, hogy a nagyobb tömegű külföldi megrendelések elnyerésének esélyeit fokozva külön részvénytársaságot alapít, s ezzel a rendelkezésre álló fejlesztők száma már elérheti az ezer főt is. Az off-shore cégként működő vállalkozás az indiai szoftveriparról akar "méretarányos" példát venni. Ott néhány éven belül már egymillió fejlesztő kínálja helyben szolgáltatásait. Az ott működő hasonló cégek egyenként több tízezer szoftverest foglalkoztatnak.
A hazai társaság a tervek szerint januárban jön létre az alapító tagok egyenlő hozzájárulásával és tulajdoni arányával. A cég tevékenységétől az első évben mintegy egymillió dolláros bevételt remélnek, ami öt éven belül meghússzorozódhat. A megrendelések elnyeréséhez különféle bemutatkozó kampányokat szerveznek Európában és a tengerentúlon, illetve külföldön élő, informatikában jártas ügynököket kívánnak alkalmazni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.