Az amerikai és a nyugat-európai gazdaságok lassulása ellenére továbbra is derűlátás jellemzi a nemzetközi légiközlekedési előrejelzéseket. Az ATAG legfrissebb tanulmánya szerint a következő tíz évben legalább hárommillió új állás keletkezik. Jelenleg 28 millió embert foglalkoztat ez az iparág -- írja a Reuters.
A pluszmunkaerőre való igényt az utasok számának növekedése is alátámasztja. (A repülőtéri hatóságok az érkezést és az indulást is beszámítják statisztikáikba, az ATAG azonban, a légitársaságok módszerét követve, csak az utasok számát veszi figyelembe.)
A mostani, évi 1,6 milliárdos utasszám a következő 10-15 évben Európában várhatóan megkétszereződik, de Ázsiában is csaknem ilyen ütemben emelkedik. A személyforgalom mellett természetesen a teherfuvarozás is folyamatosan bővül, a következő 6-10 évben legalább évi 4-5 százalékkal.
A fejlődésre jellemző -- vetíti előre a szervezet --, hogy egyedül Európában az 1998-as 540 millió utashoz képest 2015-re évi 1,1 milliárd utasra (be- és kiutazóforgalom, illetve belső utazás) lehet számítani.
Nagy-Britannia vélhetően megtartja vezető pozícióját, a tavalyi 144 milliós utasszámot tizenöt év múlva legalább 310 milliósra növeli. Mögötte továbbra is Németország áll majd, az 1998-as 106 millió után 220 milliót elérve. A megosztott bronzérmes Spanyol- és Franciaország lesz. Előbbi a két évvel ezelőtti 93 millióról 173 millióra, utóbbi 83 millióról 161 millióra növeli statisztikáját.
Ezek tehát az abszolút számok, de a leggyorsabb növekedést mégsem ezek az országok, hanem Hollandia mutathatja fel -- legalábbis ezt jelzi előre az ATAG. A hollandok az 1998-as 34,4 milliós utasszámot 80,3 millióra hizlalják.
A jelentés azonban fényes jövőt jósol más európai övezeteknek is; e szerint a mediterrán országok és a gazdaságilag izmosodó közép- és kelet-európai térségek is erőteljesen felzárkóznak majd.