Rekordnyereségről számolt be tegnap a szeptemberrel véget ért pénzügyi évet záró tájékoztatóján Heinrich von Pierer, a Siemens AG elnök-vezérigazgatója. A mintegy 447 ezer fős elektronikai és erőműkonszern az elmúlt pénzügyi évben 78,4 milliárd euró árbevételre tett szert az egy esztendővel korábbi 68,6 milliárd után. Nettó üzemi nyeresége 1,86 milliárdról 3,4 milliárd euróra nőtt. Ehhez hozzávéve az elektronikai részegységgyártó érdekeltségek -- Epcos, Infineon -- tőzsdei bevezetéséből származó jövedelmet, a konszern teljes adózás utáni nyeresége elérte a 7,9 milliárd eurót.
Forgalmában a belföldi piac részesedése az öt évvel korábbi 42-ről 24 százalékra mérséklődött, ezalatt a ma már fő felvevőnek megcélzott USA részesedése 12-ről 22 százalékra nőtt. A konszern részvényeit márciustól a New York-i tőzsdén is be akarja vezetni.
Hosszú idő óta ez volt az első üzleti év, amikor minden üzletág nyereséges volt, bár ezeken belül akad még veszteséges üzletág.
A konszern első számú feladatának a nyereségesség növelését és az éves árbevétel két számjegyű gyarapodását tekinti.
Az üzletágakon belül kiemelkedő szerep jut a jövőben is a kommunikációnak, azon belül is a mobilpiacnak. Ez utóbbi részleg egy év alatt 68 százalékkal növelte forgalmát. Meghatározó szereplő kíván lenni a következő generációs technológiák fejlesztésében, mind a csomagkapcsolt adatátvitel (GPRS), mind az UMTS területen. A végkészülékek értékesítésében rövid időn belül a világ három első cége közé szeretne tartozni.
Az erőműüzletág is hosszú távú növekedést ígér, beleértve az alternatív energiaforrások bekapcsolását. Ennek részeként a napenergia hasznosítására az E.Onnal létrehozott vegyes vállalata partneréül szeretnék megnyerni a Shellt.
A vállalatcsoport elektronizálni tervezi üzleti tevékenységét. Erre a következő másfél évben 1,5 milliárd eurót fordítanak, s ettől rövid időn belül akár kétmilliárd euró megtakarítást remélnek. Az e-átalakítás részeként konszernszinten mintegy 35 milliard eurót fordítanak arra, hogy a beszerzések elektronizálása a jelenlegi 10-ről 50 százalékra emelkedjen.