Gyógyszerkutatásra, valamint oltóanyag-termelésre használják a steril körülmények között előállított mohácsi tojásokat. "Ezek a tojások nem csak állati, hanem humán oltóanyagok kifejlesztésére is alkalmasak" -- mondta kérdésünkre Benyeda János, a Biovo Kft. ügyvezető igazgatója.
A telep teljesen higiénikus körülmények között termel tojásokat 10 ezer tojó és ezer kakas segítségével. Az állatok A Bólyi Mezőgazdasági Rt.-től vásárolt takarmányt sterilizálás után kapják. A tojóházak hőmérséklete állandó, a levegő a biológiai laboratóriumokhoz hasonlóan csíramentesített. Ilyen feltételek nélkül nem lehetne előállítani SPF-tojásokat.
A tojóállományt az Egyesült Államokból származó SPF-tojásokból keltetik, egyszerre 5500 csirkét, melyből 500 lesz kakas. A Biovo Kft. amerikai partnere a Charles River Spafas Co., mely nemcsak tojással látja el a céget, hanem hetente ellenőrzi az itteni állomány vérmintáit.
A Biovo Kft. száz százalékban magyar magánszemélyek tulajdonában van, a telep kihasználtsága jelenleg 30 százalékos. A beruházás 150 millió forintba került, melyet egyaránt 12-12 millió forinttal támogatott a Baranya Megyei Területfejlesztési Tanács, valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium. A cég piaci részesedése európai szinten 25 százalék.
A kft.-től egymillió darab tojást vásárol évente a Ceva Phylaxia Rt., amiből hárommilliárd adag vakcinát állít elő, csaknem hetven országot látva el baromfibetegségek elleni oltóanyaggal.
A Ceva Phylaxia Rt. eddig az Egyesült Államokból szerezte be ezt a mennyiséget, az üzem beindulásával tojásonként 60 forintot takarít meg, ez évente 60 millió. A Biovo Kft. a fennmaradó mennyiségét a horvát Pliva Zagreb, a szlovák Mevak Nitra, a moszkvai Sokol, valamint az osztrák Fort Dodge oltóanyag-előállító cégek részére exportálja. A Biovo Kft. 2001-re tervezett bruttó árbevétele 300 millió forint, melynek 15 százaléka lehet az eredmény.