A Phoenix Mecano kecskeméti működése -- ezt mutatják az üzleti tevékenység adatai -- beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A zöldmezős beruházással létesített bázison műanyagból, illetve alumíniumból házat, tápszekrényt, műszertokozatot gyártanak, emellett kórházi ágyemelőt, villamos motorokat és transzformátorokat, fóliabillentyűzetet; az anyavállalat a gép-, a villamosenergia- és a bútoripar beszállítója.
A magyarországi Phoenix Mecano-csoport két társaságból áll: a vámszabad területen működő PM Kecskemét Kft. fő profilja a gyártás, a PM Hungária Kft. pedig -- kisebb mértékű gyártás mellett -- a termékek hazai meghonosításával, kereskedelemmel foglalkozik.
Nagy Zoltán, a PM Kecskemét Kft. ügyvezető igazgatója arról tájékoztatta a Világgazdaságot: cége az 1999-es 13 milliárd forintos bevétel után 16 milliárdot teljesített, ami 15,8 százalékos növekedés, eközben az adózás előtti eredmény 27,5 százalékkal haladta meg a bázist. A PM Hungária 1,86 milliárdos forgalmat bonyolított le, ebből Magyarországon 350 millió forintot realizált, ez csaknem 50 százalékos növekedés az előző esztendőhöz képest. A kecskeméti térségben ezzel az eredménnyel -- összességében tehát csaknem 18 milliárdos árbevétellel -- a svájci csoport a legjelentősebb vállalat.
A gyár megépítésére, illetve a folyamatos fejlesztésekre a Phoenix Mecano 1993 óta évi csaknem 700 millió forintot fordított, 2000-től kezdődően azonban tovább gyorsult a terjeszkedés: a csoport újabb 50 ezer négyzetméteres iparterületet vásárolt, ahol 2001-ben megkezdik egy újabb 8 ezer négyzetméteres csarnok építését. Gyakorlati szempontból ez azt jelenti, hogy a gyárterület csaknem a két és félszeresére növekszik (36 ezer négyzetméter volt), az üzemcsarnokok területe pedig megduplázódik -- az alkalmazottak száma legalább 200-zal nő. Az új beruházás értéke meghaladja az 1,7 milliárd forintot.
Mindezt az indokolja, hogy a Phoenix Mecano 2000-ben megszerzett egy telekommunikációs szektorban működő olasz társaságot. Egyfelől ennek lesz az egyik beszállítója az új kecskeméti üzem, ahol (például a GSM-hálózatok átjátszótornyaiba szerelt) kapcsolószekrényeket gyártanak beszállítóként. Másfelől, s ez még fontosabb, Magyarország lesz a központja a várhatóan kezdődő keleti -- romániai, szlovákiai -- offenzívának: a telekommunikáció látszik a leggyorsabban fejlődő iparágnak.
Kecskeméten úgy tervezik, hogy jövőre már közvetlenül is szállíthatnak a mobiltelefon-hálózatokat kiépítő nemzetközi vállalatoknak. Ezután -- az 50 ezer négyzetméteren bőven van hely -- újabb 4 ezer négyzetméteres üzemcsarnok épül, ahol gyártócsarnoki termelőberendezések, például futószalagok készülnek majd.
A Phoenix Mecano Kecskemét Kft. 2001-ben árbevételének 13 százalékos bővítését tervezi, tehát várhatóan eléri a 18 milliárd forintot, a csoport összteljesítménye pedig minden bizonnyal meghaladja a 20 milliárdot -- ami ebben a térségben rekordnak számít. A magyarországi eladások szintjét 20 százalékkal növelik.