Az eleddig hiábavalóan fenyegetőző Bernie Ecclestone mellé erősítésként most a Forma--1-ben érdekelt autógyárak is felsorakoztak aggodalmaikkal. A Renault, a Ford Motor és a Ferrarit is tulajdonló FIAT a múlt nyáron éppen a gépkocsigyártók befolyásának növeléséért szállt síkra. Most a BMW-vel és a DaimlerChrislerrel együtt úgy érzik, az EM.TV tulajdonrészének eladásával befolyásuk csökken a versenyekkel kapcsolatos döntések meghozatalában -- jelentette a Reuters. A Forma--1 körüli helyzetet még nem tekinthetjük véglegesnek -- foglalta össze az autósok közös álláspontját Guido Stalmann, a BMW szóvivője, megerősítve Jürgen Hubbert, a DaimlerChrisler igazgatótanácsi tagja véleményét, miszerint a gyártók stabilitást és kiszámítható üzletvitelt várnak a Forma--1 rendezőitől. Ezzel sejtette az autógyártóknak a Kirch-csoport iránti bizalmatlanságát. Ennek hátterében egyebek mellett a Kirch-csoport nemrég még bizonytalan pénzügyi helyzete áll.
A Reuters szerint Kirch érdekeltségei összesen mintegy 1,4 milliárd dolláros eladósodással két éve már szinte a tönk szélére jutottak. A céghez közel álló körök szerint azért, mert a digitális televíziózásba fektetett eszközök megtérülése a tervezettnél sokkal később, a legkedvezőbb becslések szerint 2003-ban kezdődhet. Kirch a problémát német, olasz és amerikai befektetők bevonásával oldotta meg. Az EM.TV egy részének felvásárlásával most Kirch tesz hasonló szolgálatokat. Az EM.TV ugyanis vészesen közelgő kamatfizetési kötelezettségei miatt szorul sürgős tőkeinjekcióra.
Szemben a Forma--1 ügyeiben mindeddig gyakorlatilag kirázólagosan döntő Ecclestone-nal, az EM.TV részvényesei a mentőangyalt látják a német médiapiac egyik fenegyerekének tartott Leo Kirchben, aki most felvásárolja az EM.TV részvényeinek 16,74 százalékát. A tőkerészesedéshez 25,1 százalékos szavazati arány tartozik, és az ügyleten keresztül Kirch 49 százalékos részesedést szerez a Speed nevű brit társaságban. Ez -- Bernie Ecclestone mellett -- felerészben tulajdonosa a Forma--1-es versenyeket szervező SELEC holdingnak.