A napokkal korábban meghirdetett, de időközben lefújt tüntetés után tegnap a Matáv internetes telefontarifái miatt indított újabb akció kapott nyilvánosságot. A nevét eltitkoló szervező a csatlakozni kívánóknak egy internetről letölthető, Matávkillernek elnevezett programot ajánlott, amellyel támadást lehet intézni a telefontársaság ügyfélszolgálata, tudakozója, valamint az internetes szolgáltató Matávnet szervere ellen.
Pohli Ferenctől, a Matávnet szóvivőjétől kapott információk szerint tegnap délután regisztrálták először a cégnél az akció hatását. Ám miután az internetes médiumok (Index, Origo) közzétették, hogy a program a felhasználó saját gépét is támadhatóvá tévő vírussal fertőzött, mérséklődött a szervert egyszerre néhány másodperces hívással bombázók száma.
A Matáv Rt.-nél érdeklődésünkre elmondták, hogy noha a cég törvénysértőnek tartja az akciót, tegnap még konkrét jogi lépéseket nem kívánt tenni. A tapasztalatok összegzése után ma döntenek a kérdésben.
A Matávnak először bejelentést kell tennie, s csak ezt követően indulhat rendőrségi vizsgálat az ügyben -- közölte kérdésünkre Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője. Az utóbbi években a rendőrség számos hasonló esettel találkozott, s fel van készülve ezek kivédésére, amire példa, hogy korábban az Elender számítógépes rendszerének feltörőit is sikerült azonosítani -- mondta Urbán Tamás, az ORFK kommunikációs igazgatóságának munkatársa.
Bár bejelentés nélküli esetekben a rendőrség évente csupán néhány tucat alkalommal kezdeményez vizsgálatot, de a számítógépes bűncselekmények számának növekedésével párhuzamosan egyre több olyan ügyről van információja, amelyek -- lapunk által megkérdezett szakértők szerint -- feljelentés nélkül zárulnak le. Gyakran előfordul, hogy a hackerek otthoni számítógépeket törnek fel, s ezeken keresztül interneteznek, azonban a károsultak többsége nem tesz feljelentést, mert attól tartanak, hogy a vizsgálódó rendőrök illegális szoftvereket találnak gépeiken.