A német E.ON és az osztrák piacon az októberi nyitásig monopóliumként működő energiaszövetség ausztriai székhellyel vegyes vállalatot szándékszik létrehozni a Capital című német gazdasági magazin értesülése szerint. A vállalkozás így a kontinens legnagyobb környezetbarát energiatermelője lehetne évi 35,5 milliárd kilowattóra kapacitással. Az E.ON ausztriai piacszerzési törekvéseire utal az a feltételezés is, amely szerint az osztrák állami tulajdonú EVN részvényeinek 27 százalékára ajánlatot tevő vállalatok mögött is a német energiaóriás áll. Bár az adásvétel megvalósulása még kérdéses, azért jelzésértékű, hogy az E.ON nemrég egyetlen önálló kft.-be szervezte a jelenlegi 126 vízi erőművét.
A döntést a hét végén esedékes, miniszteri részvétellel zajló értekezlettől várják. Az osztrák állam illetékesei ugyanis elmondták, hogy a német kézbe adás csupán egy a számos más lehetőség között, és a legmagasabb vételár kialkudása mellett a legszívesebben hazai vállalatok tulajdonába adnák az EVN meghirdetett részvénycsomagját.
A piacnyitás közeledésével az ágazatban 400 ember azonnali elbocsátásával számolnak, és a lakástámogatásból, kedvezményes áramárakból és pótlólagos betegbiztosításból álló szociális csomagról további 2400 alkalmazottnak kell lemondania Ausztriában.