A nyugati állatjárványok miatt a magyar baromfi-feldolgozó cégek mind a hazai, mind a külföldi piacokon a korábbinál többet tudnak eladni. Magyar József, a szentesi Hungerit Rt. vezérigazgatója szerint a cég kivitele az év első két hónapjában -. az előző év hasonló időszakáéhoz képest -. 160 (!) százalékkal nőtt, s az áruk döntő hányadát az uniós országokban értékesítették.
A szintén a baromfiiparban érdekelt Merian Orosháza Rt. vezérigazgatója, Ruck János kiemelte, hogy az elmúlt egy-két hónapban 15-16 százalékkal több baromfiterméket adtak el döntően külföldön, holott az év végi ünnepek utáni időszakban eddig szinte mindig visszaesett a forgalom.
A vezérigazgató azonban a továbbiakban nem számol jelentős exportnövekedéssel, mert egyes baromfitermékek kvótája teljesen elapadt. Hátrány, hogy a kvóták átjárhatatlanok, s például a csontos húsok "helyett" nem szállíthatják kedvezményesen a "vörös árukat" kiváltó értékesebb pulykahúsokat. Jelenleg a legértékesebb pulykamellfilét sem tudják a kilogrammonkénti 1,67 márkás pótvám elengedése nélkül gazdaságosan értékesíteni.
A baromfiiparnak ebben a helyzetben egyelőre csak részsikerei lehetnek az uniós exportban, ugyanis a legkeresettebb termékekre már kimerültek a kedvezményes szállításra jogosító kvóták -. tudtuk meg Takács Lászlótól, a Baromfi Terméktanács igazgatójától. A kvótákat ugyanis évente a július 1-jétől a következő év június 30-ig terjedő időszakra állapítják meg. Mivel ez kölcsönös, az EU-t most semmi sem ösztönzi arra, hogy egyoldalú kedvezményt adjon. Magyarország a pulykamellfilé szállításában például idő előtt kihasználta a kilencezer tonnás kvótát.