A magyar élő bárányok döntő hányadát minden évben olasz kereskedők vásárolják meg. Az elmúlt időszakban évente 900-950 ezer bárányt exportáltak, ennek nagy része Olaszországba került, s az oda kivitt állatok mintegy 40-45 százalékát szokás szerint húsvét előtt kellett kiszállítani -- mondta Békési Gyula. Csakhogy az uniós állat-egészségügyi gondok miatt most ez nehézségekbe ütközik. Az egyedüli gazdaságos szállítási útvonalunkon ugyanis a szlovének március 3-án állat-egészségügyi zárlatot rendeltek el, egyelőre emiatt nem bonyolódhat export. Másrészt az olaszok nem fogadnak ilyen élő állatot, vagyis, ha a helyzet nem normalizálódik, húsvét előtt mintegy 3,5-4 milliárd forint exportárbevételtől esik el az ágazat, illetve az ország.
A helyzet annál kétségbeejtőbb, hogy az utóbbi időben elfogadható exportárak alakultak ki -- mondta a terméktanács vezetője. Sőt, amíg "csak" a szarvasmarha betegsége okozott gondot, s nyugaton a száj- és körömfájás miatt nem rendeltek el zárlatot, a magyar élő juh és a juhhús iránti kereslet érezhetően nőtt. Így januárban 18 ezer, februárban mintegy 30 ezer élő bárány hagyta el az országot. Az elmúlt napokban viszont -- az olaszok két hétre meghirdetett beviteli tilalma miatt -- gyakorlatilag leállt a kivitel. Ezen a héten például 90-100 kamionnyi, összesen 65-70 ezer bárányt kellett volna kiszállítani.
Más években a karácsony előtti árak januárra, februárra alaposan visszaestek, ám ez év elején alig változtak. (Tavaly húsvét előtt -- a viszonylag jelentős európai kínálat miatt -- a kilónkénti 425-430 forintra esett vissza az ár.) Az elmúlt hetek biztató fejleménye, hogy még a tavalyi egész éves 530 forint körüli átlagárnál is magasabb, 600 forintos ellenérték alakult ki. Abban bíznak, hogy a helyzet konszolidálódik, s a szállítások megindulhatnak.