A Petrolexportimport kőolaj-külkereskedelem mellett -feldolgozáshoz szükséges termékeket is forgalmaz. Tavalyi, 174 milliárd lejes nettó nyeresége jelentősen meghaladta az előző évi tízmilliárdot. (Egy dollár árfolyama nemrég lépte túl a 27 ezer lejt.)
A részvényesek napokban tartott közgyűlése viszont ez évre mindössze 32 milliárd lejes bruttó profitot hagyott jóvá. A tavalyi nagyarányú nyereség egyébként részben abból az 5,5 millió dolláros adósságtörlesztésből származott, amelyet a másik országos kőolajipari társaság, a Petrom fizetett a Petrolexportimportnak.
Tavalyelőtt a 254 ezer részvény mindegyike után valamivel több mint 12 ezer lejes osztalékot fizetett a vállalat -- segítve ezzel, hogy részvényeinek ára egyenletesen emelkedett a bukaresti tőzsdén. Ennek alapján a részvényesek papíronként mintegy 600 ezer lejt reméltek, ám erről le kellett mondaniuk. A közgyűlés ugyanis úgy döntött, hogy a nyereség egy részét a tartalék-, a másikat a fejlesztési alapba utalják át. Egyébként a közgyűlésen a részvények 51,8 százalékát képviselték a jelenlÉvők.