A Procter & Gamble (P&G) két érdekeltsége a csoportszintű létszámcsökkentési program 1999-es meghirdetését megelőzően már összesen 7800 alkalmazottat elbocsátott. Ez a foglalkoztatottak jelenlegi 110 ezres létszámához viszonyítva 15,8 százalékos leépítést jelent. Most újabb 9600 főtől válik meg. Éves szinten 6-700 millió dolláros megtakarítást vár a társaságcsoport vezetése a 2004-ig tartó költségcsökkentő programtól.
A termelési és irányítási költségek megnyirbálása eredményeként 2002 júniusára 1,4 milliárd dolláros adózott nyereséget céloztak meg. A cég további 4-800 millió dolláros megtakarítást is reálisnak lát további programok révén.
Felszabadított forrásait marketingre, termékfejlesztésre, terméktámogatásra fordítja az amerikai óriáscég. A létszámcsökkentés harmadrészben a termelést érinti, s a gyárbezárások mellett egyes termelőegységek összevonását is eredményezi. A fennmaradó kétharmad rész a különböző szintű adminisztratív munkahelyek megszüntetéséből ered.
A P&G forgalma 2000-ben 4 százalékkal növekedett, az idén az első fél évben viszont ugyanilyen mértékű csökkenést prognosztizálnak. A múlt hónapban a társaság tudatta, hogy 2001 első felében a tavalyinál kisebb eredményre számítanak.