Nagyon sok egyéni életet érint rendkívül kedvezőtlenül az áttelepítés -- jelentette ki az önkormányzat sajtótájékoztatóján Balogh József, Győr polgármestere. Szerinte az önkormányzat csupán két nappal a nyilvános bejelentés előtt értesült a gyárbezárásról. Az ő kérdésére: miért vette meg a gyárat a francia tulajdonos, ha utána bezárja, a cégvezető azt válaszolta: a társaság piacot vásárolt, nem pedig gyárat.
A polgármester hangsúlyozta, hogy mind a Gazdasági Minisztérium, mind a pedig a Gazdasági Versenyhivatal hónapokig vizsgálta a korábbi kekszgyártulajdonos, a United Biscuits és a Danone közötti üzletet, s a most történtek után érthetetlen, azok miért járultak hozzá e tulajdonszerzéshez. Győrt a történtek annyiban is sújtják, hogy az ugyancsak francia kézben volt s nemrégiben szintén bezárt győri Cereol-gyár, valamint a Győri Keksz összesen 250 millió forint helyi adót fizetett évente, ettől most elesik a város.
A termékek minőségét, valamint a székesfehérvári gyár termelésbiztonságát szem előtt tartva hajtja végre kekszüzletága győri kapacitásának Fehérvárra történő áthelyezését a Danone. Mint arról már beszámoltunk (VG, 2001. március 30.), a Danone újjászervezi európai kekszüzletágát, s ennek során hat olyan üzemét bezárja, amelyek a cégcsoport megítélése szerint nem képesek a versenyképes költségekkel történő termeléshez szükséges méret elérésére. Ezek közé tartozik a győri gyár is.
Alain Locqueneux elmondta: a győri gyárral szemben az szólt a székesfehérvári termelés mellett, hogy ez utóbbi városban modern üzem van, ahol a Danone nagyobb beruházások nélkül tudja megvalósítani teljes magyarországi termelését, s a továbbfejlesztés lehetősége is biztosított.
Győrben egy régi, a városban felépült gyár termel, ahol a továbbfejlesztésnek súlyos akadályai vannak. A Danone teljes európai kekszágazatának komoly gondja jelenleg a jelentős kihasználatlan kapacitás, Európában átlagosan 43 százalékos a kihasználtság, míg Győrben ennél is alacsonyabb, 30 százalék alatti. A specializálódás ugyancsak alacsony szintű e gyárakban.
Győrből a gyártósorokat is áttelepíti Fehérvárra a cégcsoport, s a nagy, 16 tonnás kapacitásáthelyezés miatt e lépések progresszívan történnek, a kekszüzletág teljes európai újjászervezési ütemezésével összhangban, tehát 2004 júniusáig.
A Danone megtartja a Győri Keksz termékeit és a márkaneveket, ugyanakkor e fogyasztás magyarországi növelése is cél, elsősorban az itteni -- az ügyvezető szerint -- alacsony, évente 2,5 kiló mennyiségű kekszféleség-fogyasztás miatt. Mindezzel párhuzamosan új termékek bevezetésével is számol a francia tulajdonos.
A Győrben több mint hatszáz dolgozót érintő gyárbezárásnál a Danone egyrészt arra törekszik, hogy igyekezzen hozzásegíteni e munkavállalókat a Fehérvárra való áttelepüléshez. Akik ezt nem vállalják, azoknak a Danone-csoport más telephelyein kínálnak munkát, valamint e két lehetőségből kiesőknél minden egyes munkavállaló esetében a helyi önkormányzati, munkaügyi szervekkel együttműködve keres egyéni megoldást a cég.