A váltakozó teljesítményű légkondicionáló-kompresszor gyártása tervek szerint 2003-ban indul a Visteon Hungary Kft.-nél. A termék vevői európai autógyárak -- mondta lapunknak a cég üzletfejlesztési illetékese, Máthé Emese. A Visteon a húsz legnagyobb autógyártó cégnek szállít.
Máthé Emese szerint jó eséllyel meghatározható a 2-3 év múlva elérhető darabszám, mert Európában folyamatosan bővül a légkondicionálók iránti kereslet, biztosítva a 62 millió dolláros beruházással telepítendő gépsor kihasználtságát.
A cég várakozásai szerint 2003-ban közel 300 ezer, 2004-ben pedig már 600 ezer darabot gyártanak ebből az alkatrészből. Ekkor várhatóan bevételei 30 százalékát a kompresszorgyártás adja majd.
A fejlesztés a két gyártócsarnok egyikét teljesen elfoglalja majd. A cég a korábban bevezetett termékek gyártástechnológiájának fejlesztésével, átszervezéssel biztosít területet az új üzemnek.
Emellett folytatja a hagyományos gyártmányok összeszerelését is, ezek tavaly 193 millió dollár bevételt hoztak. A folyamatos bővüléshez a gyár Székesfehérvárról és környékéről biztosítja munkaerejének többségét. A környékről ingázókat bérelt buszokkal szállítja, a 15 kilométeres körzeten kívül lakókat és Fehérvárra letelepülni szándékozókat kedvezményes kölcsönnel segíti. A legnagyobb gondot a mérnöki és pénzügyi szakemberek "beszerzése" okozza.