A Magyarországon több mint egy éve működő -- a hagyományos GSM-hálózatra épülő --, zárt célú, professzionális GSM Pro rendszernek mintegy 500 előfizetője van, a napokban aláírandó újabb szerződéssel ez a szám megduplázódik -- jelentette be Winkler János, a Westel Mobil Rt. vezérigazgató-helyettese. A szolgáltatás ügyfelei jórészt önkormányzati vállalatok, vízügyi cégek, segélyszervezetek.
A magyarországi mobilszolgáltatók közül egyedül a Westel telepített ilyen rendszert a hálózatába, közel 300 millió forintos beruházás révén.
A világon eddig négy cég rendelt ilyen megoldást a technológiát kifejlesztő svéd Ericssontól. A rendszer a hagyományos értelemben vett telefonálás mellett lehetővé teszi a csoport- és körözvényhívásokat, a diszpécser- és segélyhívó központok azonnali elérhetőségét.
Az értéknövelt szolgáltatások körébe sorolható a csomagkapcsolt adatátvitel (GPRS), amit alig másfél hónapja indított be a mobilcég. Kérdésünkre Winkler János kifejtette, ma még mérsékelt érdeklődésről lehet beszélni a GPRS kapcsán. Ennek oka részben a ma még rendkívül szűk készülékválasztékban van, másfelől még nincsenek meg a GPRS-specifikus alkalmazások.
A rendszer, ami a hagyományos GSM-hálózatra épül, és így gyakorlatilag 100 százalékos területi lefedettséggel működtethető, lehetővé teszi olyan szolgáltatások igénybevételét is, mint az adatátvitel, a nemzetközi roaming vagy a csoportos SMS-küldés.