A galaci Sidex a román fémfeldolgozás fellegvárának számított az 1989 előtti években. Az utóbbi időben siralmas gazdasági mutatói miatt már inkább romba dőlt fellegvárnak számított. Mindeddig részvényeinek 74,3 százaléka állami tulajdonban volt, a többi a tömegprivatizálás során az alkalmazottak tulajdonába került. A privatizáció előtt 610 millió dolláros belföldi adósságot halmozott fel.
A magánosításra vonatkozó tender határideje február végén lejárt, és már azelőtt megtette ajánlatát az egyetlen jelentkező, az INM Holdinghoz tartozó Ispat International. Csakhogy akkor egy román vállalkozókból álló csoport megakadályozta, hogy megkezdjék a tárgyalást a jelentkezővel, mondván, hogy ők is igényt tartanak a Sidexre.
A csoportosulás tagjai a legbefolyásosabb romániai üzletemberek közül valók, cégeik: a Grivco, a Metanef, a Metalexportimport és a Metal-Trade International részben a volt állami külkereskedelmi vállalatok utódai, részben az ezek volt vezetői által létrehozott virágzó cégek.
Hosszas huzavona után végül a román csoport bejelentette, hogy mégsem kíván részt venni az üzletben. A privatizálási hatóságtól kiszivárgott hírek szerint azért álltak el szándékuktól, mert a hatóság nem volt hajlandó teljesíteni extra kéréseiket, mint például azt, hogy az áprilisi határidőig árusítsák ki a Sidex adósságát, tehát némiképp tiszta lappal akarták volna átvenni a kombinátot.
A licitálási folyamatot egyébként a Fieldstone Private Capital nagy-britanniai cég bonyolította le, de más auditálócégeket is bevont az ügyletbe, mint például a Deloitte & Touche társaságot. A szakértők szerint ahhoz, hogy a kombinát működőképes maradjon, a következő két évben az új tulajdonosnak körülbelül 20 millió dollárt kellene beruháznia, a szükséges környezetvédelmi beruházás értéke pedig 2,6 millió dollár. A vállalat küladóssága 1,1 millió dollár.