Az élelmiszeriparban otthonos szakemberek már az idén júniusban sejtették, hogy valami készül a Kraft Foodsnál, hiszen a világ vezető élelmiszer-ipari társaságánál minden idők második legnagyobb kibocsátása zajlott le, amelynek keretében 8,7 milliárd dolláros forráshoz jutott. A papírok nagyon kelendőek voltak, a beszámolók szerint a kibocsátási ársáv legtetején lehetett csak Kraft-részvényekhez jutni, s azóta az árfolyam a kibocsátási árszint fölé emelkedett. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi járt a befektetők fejében, amikor egy "jó öreg" élelmiszer-ipari cégbe helyezték a bizalmukat (és a pénzüket), egy azonban valószínűnek látszik: az amerikai társaság kelet-közép-európai előrenyomulásával akarja megszolgálni ezt a bizalmat.
Az egyebek mellett a Kraft sajtról, a Jacobs és a Maxwell House kávéról, a Nabisco édes aprósüteményekről és krékerekről, a Milka csokoládéról ismert Kraft Foods vezetői ugyanis úgy vélik, hogy most Kelet-Közép-Európa, illetve Oroszország kínálja a legjobb üzleti lehetőségeket. Ugyanakkor a Kelet-Európában jól ismert és bevezetett Stollwerck a jövőben hagyományos németországi, illetve nyugat-európai vállalkozásaira akarja összpontosítani figyelmét -- és az eladásból származó pénzét. Ekképpen találkozott a német és az amerikai cég elképzelése, s gazdát cserélt néhány gyár.
A Nabiscót tavaly felvásárolt Kraftnak azonban a mostani ügylet csak aprópénz: múlt évi árbevétele 34,7 milliárd dollár volt, a Stollwercktől most átvett cégek együttesen 150 millió dolláros forgalmat értek el.
Megállapodásuk értelmében a Kraft átveszi a lengyel-, orosz- és magyarországi Stollwerck-gyárakat, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyiért. A Kraft egyebek mellett olyan márkákat vesz át, mint az Alpen Gold, a Pokrov, a Tibi és az Americana, míg Magyarországon jelenleg a Sport, a Lottó és a Piros mogyorós csokoládét forgalmazza a Kraft Foods Hungária Kft.
Magyarországon a tranzakció -- a versenyhatóság jóváhagyása után -- várhatóan az év végére le fog zajlani. Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy az adásvétel miként érinti majd az amerikai és a német cég hazai érdekeltségeit.