A Hungaroringre már most annyi jegyet adtak el, mint tavaly összesen, a szervezők szerint pedig a helyszíni értékesítés további húsz százalékkal emelheti a nézők számát. A Hungaroring eddigi történetének legnagyobb fejlesztési beruházása zajlott le az elmúlt fél évben, a "szokásos" pályajavítások mellett elkészült egy új toronyépület és 8611 új ülőhely is -- jelentették be a ring vezetői tegnap. A felújítás költségeivel kapcsolatos kérdésekre Palik László elnök-vezérigazgató azonban csak a munka teljes befejezését és az elszámolásokat követően kíván válaszolni.
A magyar Forma--1-es pálya mindenesetre a jelenleg futamot rendező 17 vetélytárs közül az első helyre került a fedett ülőhelyek számát tekintve, az összes ülőhelyet figyelembe véve pedig a mezőny első negyedéhez tartozik. Az összesen 60 ezer szék -- közülük tízezer fedett -- várakozások szerint az idén az utolsó darabig elkelhet. A jegyeladási adatok szerint már most elfogyott annyi belépő -- a megnövelt kapacitás 80 százaléka --, mint tavaly az egész verseny alatt. A verseny-hétvégén a helyszíni értékesítés az elmúlt évek tapasztalatai alapján 10-15 százalékát adja az összes eladásnak, ám ez az arány az idén húsz százalékra is felkúszhat. Amennyiben a világbajnoki cím ezen a versenyen való elhódítására esélyes Michael Schumacher a szombati edzésen első helyet szerez, a vasárnapi versenyre a szervezők szerint sok olyan külföldi is kilátogathat, aki nem a Forma--1-re érkezett Magyarországra. A jegyek eladásából származó bevétel optimális esetben elérheti a 3,4 milliárd forintot is.
A több néző többet is költ majd: utoljára 1998-ban készültek részletesebb kalkulációk arra vonatkozóan, hogy mennyi pénzt hoz az országnak a Forma--1-es verseny, az akkor 6-8 milliárd forint körüli összeget az idén 15-18 milliárd körülire becsülik szakértők -- jelentette ki a Világgazdaság kérdésére Deutsch Tamás sportminiszter. A politikus hangsúlyozta, ez azt jelenti, hogy a büdzsé minden eddiginél többet "keres" az egyébként 450 millió forintos állami támogatással bíró futamon. A miniszter az augusztus 19-i nagydíj hétvégéjén személyesen is tárgyal Bernie Ecclestone-nal, a száguldó cirkusz urával. Mint mondta, szeretnék, ha a magyar pálya lenne az első, amely meghosszabbítja jelenlegi, 2006-ig érvényes szerződését.
A világbajnokság állásának alakulása meghatározza, mennyi külföldi vendég és mely országokból érkezik hazánkba, a közönség ugyanis kötődik a versenyzőkhöz. Annyi azonban bizonyos, hogy valamennyi fővárosi szállodában telt ház lesz a jövő hét végén -- derül ki a lapunk által végzett körkérdésből. Hosszú évek gyakorlata alapján a szobák 85-90 százalékát már egy évvel a Forma--1-es verseny előtt lefoglalták, s mostanra a maradék helyeket is lekötötték.
Az ilyen jelentős események idejére lefoglalt szobáknál a szállodák előleget, vagy teljes előrefizetést kérnek. Lemondáskor kötbért számítanak fel, ennek összege attól függ, hogy a partner mikor mondja vissza a foglalást -- közölte lapunk érdeklődésére Rózsa Judit, a Mercure Korona Hotel irodavezetője.
A Pannoniához tartozó Korona Hotelben már nincs szabad szoba a jövő hét végére. A szálloda évek óta ugyanazokkal a partnerekkel dolgozik, és a 11 évvel ezelőtti nyitás óta az a gyakorlat, hogy a magyar futam idejére a szobák többségét egy évvel korábban lefoglalják. A Forma--1-re érkező kiszolgáló személyzet (szerelők, technikusok) egy része, valamint a reklámcégek munkatársai és néhány újságíró már Budapesten van -- tette hozzá Rózsa Judit.
A Danubius Hotels Rt. tapasztalatai szerint a tavalyihoz képest az idén kicsit csökkent a külföldi vendégek érdeklődése -- mondta a Világgazdaságnak Beteg Sándor vezérigazgató. Míg a lánchoz tartozó 12 budapesti szállodában a tavalyi futam idején 97,3 százalékos volt a kihasználtság, a jövő hét végére egyelőre 94 százalékos a foglaltság. Míg tavaly augusztusban az érintett négy napon 491 millió forintos forgalmat bonyolítottak a fővárosi Danubius szállodák, az idén mintegy 505 millióra számítanak, vagyis a bevételnövekedés az infláció mértékét sem éri el -- hangsúlyozta a vezérigazgató. Továbbá problémát jelent, hogy az idén kevesebbet költenek a külföldi vendégek, mint tavaly, és ez nem csak fővárosi megfigyelés. A forint sávszélesítése is sújtja a szállodákat, hiszen a legöbb partnerrel még tavaly állapodtak meg az árakban.
A Hunguesthez tartozó Platánus Hotelben már június 1-jén elfogytak a szabad szobák a Forma--1-es magyar nagydíj idejére -- tudtuk meg Szabó Katalintól, a szálloda igazgatójától. Az a vendég, aki legkésőbb a verseny előtt két hónappal még nem fizette be az előleget, annak a foglalását nem veszik figyelembe. Tapasztalatuk szerint az idén a legtöbb vendég Németországból érkezik, de finnek, svédek, angolok, olaszok és japánok is megtalálhatók a listán.
A klubcsapatok tagjai, illetve az ismertebb pilóták évek óta a Kempinski Hotelben szállnak meg, ahol szintén telt ház lesz a jövő héten -- tájékoztatta lapunkat Dudás Ildikó kommunikációs vezető. A szállodába a nyitása óta egyébként minden évben ugyanazok a vendégek -- elsősorban osztrákok és németek -- érkeznek a Forma--1-es magyar futamra.