A korábbi években, 1994--95-ben, amikor még 10-12 liter volt a fejenkénti fogyasztás, a hasonló meleg időszakokban egyik hétről a másikra négyszer-ötször több ásványvíz fogyott -- mondta Fehér Tibor, a terméktanács elnöke, a Kékkúti Ásványvíz Rt. elnök-vezérigazgatója. Az idén az első fél évben 42 liter volt a fejenkénti átlagos fogyasztás. Ezen belül nagy a szóródás, mivel a hűvös napokhoz képest a kánikulai időszakban két-két és félszer annyi fogy.
A nagyobb hazai gyártók napi termelésén a korábbinál jóval kevésbé érződik a fogyasztás megugrása, mert ők is, a kereskedelem is igyekezett nagyobb készleteket raktárra termelni. A terméktanácsi adatokat igazolják a vissza a Fonyódi Ásványvíz Kft. számai is. Kaczeus Márton termelési és műszaki vezető szerint saját diszkontjuk forgalma ezekben a napokban négyszerese-ötszöröse a szokásosnak. A több meleghullámot is hozó idei év első hét hónapjában 12 százalékkal több terméket értékesített a cég, mint a múlt év azonos időszakában.
Az ásványvizek palackozásában egyelőre nincs különösebb növekedés, mert a múlt nyáron szerzett tapasztalatok alapján -- amely szerint számos cég, így az Apenta is, kapacitás hiányával küzdött -- az idén a szokottnál többet palackoztak előre -- mondta Agárdi Ferenc ügyvezető igazgató. Jelenleg három műszakban töltik az ásványvizet, viszont a hétvégeken még nem kell palackozniuk.
Néhány éven belül viszont több mint duplájára akarja növelni termelését az ország harmadik legnagyobb ásványvíz-palackozójának számító cég a jövő évi 1,5 milliárd forintos beruházás révén. A jelenleg évi 60 millió palack (mintegy 40 millió liter) ásványvizet kibocsátó cég a beruházást követően évente 140-150 millió palack ásványvizet dob piacra. Az elmúlt években is növelte termelését: 1999-ben még 28 millió, 2000-ben 34 millió litert értékesített, az idén viszont 40 millió litert szándékoznak eladni. Az év első felében 7-8 százalékkal volt magasabb a forgalmuk, mint az elmúlt év hasonló időszakában, a féléves árbevételük 1,4 milliárd forint.