Hamarosan az amerikaiak is olcsóbban juthatnak kedvenc boldogságpirulájukhoz, a Prozachoz. Az utóbbi idők egyik legsikeresebb gyógyszerének ugyanis lejárt a szabadalma, így most a generikus készítményeké (másolatoké) a terep, s ezek köztudottan olcsóbbak, mint a szabadalmi oltalom alatt álló gyógyszerek.
Az Eli Lilly által gyártott antidepresszáns 1986-ban debütált Belgiumban, s 1988-ban érkezett az USA-ba. A gyógyszer szédületes karriert futott be, világszerte 38 millióan szedték, s a gyár 22 milliárd dollár árbevételre tett szert az értékesítésből.
Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mely cégek fogják gyártani a készítményt, amit valószínűleg a gyógyszer hatóanyaga, a fluoxetin alapján neveznek majd el.
Magyarországon 1993-ban jelent meg a Prozac, s az itteni eltérő törvényeknek köszönhetően generikus gyártása nálunk már öt éve megkezdődött. Azóta kilenc azonos hatóanyagú antidepresszáns is hozzáférhető a hazai paicon. Mivel a generikus készítmények ára 50-60 százalékkal alacsonyabb, a Prozac magyarországi forgalma mintegy harmadára csökkent. A Lilly Hungária Kft. az idén -- a tavalyihoz hasonlóan -- mintegy egymillió dolláros árbevételre számít a Prozac eladásából. Információink szerint a zsugorodó forgalom ellenére a cég nem tervezi a medicina kivonását a magyar piacról, ugyanis vannak olyan betegek, akik ragaszkodnak az eredeti készítményekhez, s hajlandók a magasabb árat is megfizetni.