A tervek szerint 2005-re épül be teljesen az a közel 200 hektáros terület Káposztásmegyeren, melynek kezelésével és hasznosításával az Észak-pesti Ingatlan- és Térségfejlesztési Rt.-t (Épit Rt.) bízták meg.
A társaságot 1996-ban hozta létre a főváros és a IV. kerületi önkormányzat. A 60 millió forint törzstőkéjű cég a tavalyi évet több mint félmilliárdos mérlegfőösszeggel zárta -- mondta a Világgazdaságnak Telek Zoltán, az Épit Rt. gazdasági igazgatója. A fejlesztést a terület értékesítéséből finanszírozzák. A cég legkésőbb jövő januárban el akarja kezdeni a területen belül húzódó körút építését, melynek beruházási költsége mintegy 600 millió forint.
A teljes fejlesztendő területet a Megyeri út, a 2/A jelű bekötőút és az M0-s északi része határolja. Ezen belül található az Észak-pesti Ipari Park, amelynek közművesítését tavaly fejezték be.
A parkba eddig nyolc cég települt (Váltó-4 Libra Rt., Győrfy International Transport Kft., Levantex Kft., Rittal Kft., Üvegkalmár Kft., Printcolor Kft., Könye Textil és a Transalkim Budapest Kft.). A telek ára négyzetméterenként 12 ezer forint.
Mivel több olyan társaság jelentkezett, amely komplett, felszerelt üzemcsarnokot, raktárhelyiséget, illetve irodát szeretne bérelni, az Épit Rt. vizsgálja annak lehetőségét, hogy saját beruházásában tető alá hozza az inkubátorházat. Ez elsősorban az újpesti kkv-knak nyújtana telephelyet -- mondta a gazdasági igazgató.
A tanulmánytervet szeptemberre készítik el, és jövőre kezdhetik a beruházást. A mintegy 250-300 millió forintos projekt finanszírozásához partnereket keresnek, továbbá EU-s forrást is megpályáznak. Az inkubátorházban különböző szolgáltatóegységek, étterem, bank és posta is helyet kapnak.
Míg 1997--98-ban a vállalkozók részéről nem volt igény a lakásépítési területek iránt, ma élénk az érdeklődés -- mondta Telek Zoltán. Az Interestate Rt. három év alatt összesen 680 lakást épít fel Káposztásmegyer II. lakótelep szomszédságában. A társaság tulajdonában lévő mintegy 20 hektáros területből négy hektáron már megkezdték a 15 milliárd forintos beruházás első ütemét. Az idén 70 lakás készül el, a jövő év végéig pedig további 210-et adnak át.
A tervek szerint még az idén ősszel elkezdi építeni az Avantage 3 Kft. azt a fedett jégstadiont, mely a Külső Szilágyi út, a Homoktövis és a Farkaserdő utca által határolt területen valósul meg. A beruházás értéke kétmilliárd forint, amit banki hitel segítségével kívánnak létrehozni. Második ütemben egy szintén fedett edzőpálya, egy háromcsillagos szálloda, több étterem és egy rekreációs központ készül el. Míg a jégstadion jövő tavaszra, a mellette lévő edzőpálya két év múlva épül fel.
Az M0-s autóút és a Megyeri út közé eső mintegy 20 hektáros területen egész évben működő, fedett sí- és snowboardpályákat is működtető sportközpontot épít a SnoWorld Hungary Kft. A 30 milliárd forintos beruházást várhatóan hamarosan elkezdik.
Az Épit Rt. tárgyal a Budapest International Expo Center Kft.-vel, amely mintegy tízezer négyzetméteres kiállítási központot kíván létrehozni a sportcentrum mellett. A nyolchektáros területre vonatkozó adásvételi szerződést várhatóan szeptemberben kötik meg -- tájékoztatta lapunkat Gibson Anita, az Expo Center igazgatója. Mivel a tervek még nem készültek el, a beruházás költségét nem tudták közölni. Annyi azonban bizonyos, hogy a kiállítási központ építését a jövő év első felében, a sípálya-beruházással egy időben kívánják elkezdeni. A kivitelezőt pályázat útján választják ki.