George Zafir magyar származású torontói milliomosnak a H. J. Heinz multinacionális társasággal gyűlt meg a baja amiatt, hogy a Heinz 2000 márciusában elállt a Kecskemét Canning Enterprise (KCE) Kft.-vel háromnegyed évvel azelőtt kötött adásvételi szerződéstől. Emiatt -- a magyar--kanadai befektetésvédelmi egyezményre hivatkozva -- jogi eljárást helyezett kilátásba a magyar állam ellen is, az amerikai cég ellen pedig Pennsyslvaniában pert indított -- írja a National Post, amely hozzáteszi: az 56-os menekült nem titkolja, hogy 2 millió dollárt szán ügyvédjei munkadíjára.
Zafir tagadta, hogy a Kecskeméti Konzervgyárat -- a legjobb magyar konzervgyárak egyikét -- csak azért szerezte meg, hogy kiárusítsa vagyonát. "Azért vettem, hogy világhírűvé tegyem, de elvették tőlem a lehetőséget" -- idézi őt a lap. Zafir, aki hűtőgépszerelőként kezdte új hazájában, ma a kanadai ipari hűtőgéppiac 65 százalékát mondhatja magának az általa vezetett és tulajdonában lévő Coldmatic vállalat révén. A cikkből az olvasók megtudhatják, hogy az ügyben választottbírósági eljárás is zajlik, ennek legközelebbi fordulója szeptember 13-án lesz, a felperes a Kecskeméti Konzervgyár Rt.
A Világgazdaság birtokában lévő hivatalos kommünikék, egyéb dokumentumok nem támasztják alá George Zafir állításait. A kanadai üzletember saját magát egy olyan üzleti tranzakcióban tünteti föl résztvevőként, illetve áldozatként, amelyhez pro forma -- és a jog szerint -- semmilyen köze nincs. George Zafirnak ugyanis abban a cégben, a KCE Kft.-ben, amely vagyonátruházási szerződést kötött a Heinzcel 1999 júliusában, semmilyen érdekeltsége nincs (másik két magánszemély -- a felesége és főkönyvelője -- a tulajdonos).
A szövevényes ügy 1999. július 15-én kezdődött, amikor a Heinz megállapodást írt alá a néhány nappal korábban, mindössze 3 milliós törzstőkével alapított KCE Kft.-vel -- derül ki az akkori hivatalos kommünikéből. Ennek révén a KCE megkapta a konzervgyár ingatlanait, ingóságait, szerződéses kötelezettségvállalásait, és 2 évre vállalta, hogy az állományban lévő dolgozókat jogutódként tovább foglalkoztatja. Ezenfelül átvett 6 millió dollár értékű készterméket, segéd- és alapanyagot bizományi jellegű eladásra. 2000. március 6-án a Heinz újabb közleményében már azt jelentette be, hogy a KCE jogsértő magatartása miatt kénytelen elállni a szerződéstől, emiatt a felek között vissza kell állítani az eredeti állapotot.
A Heinz ezt követően másnak adta el a Kecskeméti Konzervgyár Rt. részvényeit, a kanadai lap szerint a Belize-ben bejegyzett EFL Inc.-nek, amelynek tulajdonosai Shepp József és Aladin Taliebbin. Ezután az rt. a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon sikkasztás, csalás, jogtalan gazdasági előny, fedezetelvonás és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt tett följelentést -- ezt az eljárást azonban a KCE Kft. és a Kecskeméti Konzervgyár Rt. közötti választottbírósági eljárás lezárásáig a nyomozó hatóság felfüggesztette. Ez utóbbi eljárás célja az eredeti állapot visszaállítása, jelenleg ugyanis a KCE nevén vannak például a gyár ingatlanai.
A lapunk birtokában lévő, a Kecskeméti Konzervgyár Rt. vezérigazgatója által aláírt dokumentumból kiderül, hogy a KCE Kft. a Heinzcel kialkudott 1 millió dolláros vételára első (áfa nélküli) részletét többhetes késéssel fizette ki (valójában nem is a KCE fizetett, hanem egy ciprusi offshore cég). A pénz ügyvédi letéti számlára került, ahonnan 1999 decemberében máig tisztázatlan körülmények között (még tart egy MNB-vizsgálat) visszautaltak egy másik ciprusi társaságnak 300 ezer dollárt. A KCE összesen 4,4 millió dollár értékű, neki bizományba átadott terméket adott el, ám -- noha a megállapodás szerint havonta kellett volna elszámolnia -- soha nem tisztázta, mennyi bevétele volt. A szerződés szerint az ügyleteket részletesen a PriceWaterhouseCoopers szakértői is ellenőrizhették volna, őket azonban (hatósági tanúk által aláírt jegyzőkönyv készült az esetekről) a gyárba be sem engedték. Időközben kiderült, hogy két KCE nevű cég van, az egyik magyar, a másik ciprusi -- ez utóbbiban aláírásra jogosult Judy Zafir és Stafford Moss mellett George Zafir is. A készletek eladása úgy történt, hogy alacsony árat feltüntetve kötöttek tranzakciót Magyarországon (ám az elszámolás a Heinzcel erről sem történt meg), majd a valós érték közti különbözetet a ciprusi offshore cég számlájára utaltatták.
Az a George Zafir, aki a National Postnak nyilatkozva saját hányattatásairól beszél, a tények tanúsága szerint egyfelől nem érdekelt fél, ha pedig -- felesége révén -- mégis az, akkor nem tett eleget szerződéses kötelezettségeinek. Soha nem válaszolt ugyanis egyetlen fizetési vagy elszámolási felszólításra. 2000 februárjában a gyárnak még semmilyen termeltetői szerződése nem volt a szezonra, ami azt a feltételezést erősíti, hogy valójában nem is akarta működtetni a Kecskeméti Konzervgyárat.