Részben igazolódni látszik a Microsoft játékkonzoljával kapcsolatos gyártás-előkészítési nehézségekről szóló értesülés. A cég japán leányvállalata hivatalosan is bejelentette, hogy Európa mellett Japánban is csak a jövő év elején dobják piacra az Xboxot, vagyis a cég lemarad a karácsonyi bevásárlás előnyeiről.
A Világgazdaság érdeklődésére Peter Baumgartner, az Xbox szerződéses gyártójának számító Flextronics kelet-európai vezérigazgatója elmondta: a tervek szerint a japán és az európai piacokra szánt konzolok a cég magyarországi gyáraiban készülnek. A Flextronics és a Microsoft napi kapcsolatban áll egymással, de a vezérigazgató nem tud technológiai problémákról, a két cég közötti szerződés értelmében nem kommentálhatja a híreket. A Microsoft magyarországi képviselete lapunknak jelezte, még nem értesült a halasztás híréről.
Ismeretes, hogy a hónap elején a Thomas Weisel Partners ügynökség nyilvánosságra hozta: értesülései szerint az Xbox lelkének tekintett Intel gyártmányú alaplapoknál hibát észleltek, ami miatt a piaci bevezetés heteket csúszhat. A hírt a felek hivatalosan cáfolták. Az Egyesült Államok esetében feltételezett halasztást a Microsoft most is tagadja, vagyis a 600-800 ezer konzol november 8-ai megjelenéséhez továbbra is tartja magát.
Hirohisza Ohura, a Microsoft japán leányvállalatának vezetője elismerte, hogy az Ázsiában február 22-ére kitolt dátum kedvezőtlenül érinti a társaság nyereségét, de hosszú távon nem befolyásolja a bevételt. Szakértők szerint a japán halasztás nem olyan húsbavágó, mintha azt Amerikában kellene megtenni, mert az Xbox célközönsége elsősorban a megszállott játékosok, és nem az ajándékra váró gyerekek lesznek. Az Xbox legfőbb versenytársai szintén japánok, a Sony gyártotta PlayStation 2 és a Nintendo GameCube.