Oroszország legnagyobb alumíniumipari vállalata külföldi bauxitbányászattal tervezi erősíteni tevékenységét. A Rosszijszkij Aluminyij (RosAl) az indiai követséggel tárgyal, az országban régi és új lelőhelyek kiaknázása is érdekli -- nyilatkozott Alekszander Buljigyin, a cég termelési igazgatója a Kommerszant című orosz üzleti napilapnak.
Elképzelhetőnek tartja, hogy vállalata a China Aluminium Corp. (Chinalco) társasággal, Kína legnagyobb aluíniumtermelőjével fog majd össze számos országban bauxitbányászatra.
Buljigyin nem nevezett meg konkrét országokat, de emlékeztetett, hogy Putyin orosz és Csiang Zemin kínai elnök e tárgyban is egyeztetett júliusban.
A múlt hónapban Buljigyin már arról tájékoztatta a Reuters hírügynökséget, hogy cége belefogna az alumínium alapanyaga, a timföld gyártásába. A RosAl ausztrál, brazil, guineai és jamaicai beruházásokat vizsgált. Júliusban meg is állapodott egy guineai társasággal, amely előzőleg elnyert egy megbízást az ország Dian-Dian bauxitbányája kiaknázására, sőt, a RosAl már áprilisban is aláírt egy másik szerződést a szintén guineai, állami tulajdonú Société de Bauxite de Kindia bauxitcéggel.
Becslések szerint Guineáé a világ bauxitkészletének 30 százaléka, s Ausztrália után ez az ország a nyersanyag legnagyobb forgalmazója. Oroszországnak egyébként magának is jelentős bauxitkészletei vannak, például a Komi Köztársaság északnyugati részén, a Szrednyij Timany medencében. Ez azonban a RosAl utáni legnagyobb orosz céghez, a SUAL holdinghoz tartozik, igaz, ez közös termelést ajánlott a RosAlnak. Utóbbi azonban nem tartotta túl vonzónak a lehetőséget, mondván, az ottani timföld tonnájának előállítása mintegy 1000 dollárba kerül. Most viszont az alapanyagból a világpicon túlkínálat van, s 30 dollárért is lehet timföldet venni. (Egy tonna alumínium előállításához két tonna timföldre van szükség.)
A RosAl tavaly 2,44 millió tonna alumíniumot gyártott.