Az átfogó átszervezési programot kezdő Elcoteq leépíti lengyelországi érdekeltségét, és a wroclawi gyár termelését a két pécsi gyárába helyezi át -- adja hírül a Dow Jones. Az idei első fél évet 14,5 millió eurós, a vártnál jóval nagyobb veszteséggel záró Elcoteq az év elején már jelentősen karcsúsította magyarországi érdekeltségeit, ahol a foglalkoztatottak számát 3200-ról 2300-ra csökkentette.
A leányvállalat lapzártánkig nem tudta kommentálni a mostani várható bővítést, de korábban már jelezte, hogy az átszervezés újabb fordulója után nagyobb megrendelésekre számít.
A berendezésgyártó elsősorban a nagy távközlési gyártócégeknek végez -- gyártáskihelyezési megbízások alapján -- összeszerelést. A cég bejelentette azt is, hogy helsinki üzemét szintén bezárja, és termelési tevékenységét Mexikóba és Észtországba koncentrálja. A korábban már elkezdett programban 1500 munkahely leépítése szerepelt az akkori 9500-ból, ezzel a finn vállalat az idén összesen 3 ezer dolgozójától válik meg. Az Elcoteq az áramvonalasítási progamtól évi 16 millió euró megtakarítást vár.
A cég, amelynek legnagyobb megbízói közé tartozik a svéd Ericsson és a finn Nokia, súlyosan megszenvedi a globális távközlési szektort sújtó visszaesést. Az év elején derült ki, hogy az Ericsson a Flextronics nemzetközi elektronikai gyártó-beszállító csoporthoz szervezi ki teljes mobiltelefon-gyártását, jóllehet a svéd távközlési ipari csoport tavaly októberben még mobiltelefonjai gyártásának jelentős növeléséről egyezett meg a neki másfél évtizede gyártási szolgáltatásokat nyújtó Elcoteqkel.
Az egyezmény értelmében különösen az Elcoteq magyarországi gyárában növekedett volna az Ericssonnak gyártott mobiltelefonok termelése. Akkori bejelentés szerint ugyanakkor az Elcoteq folytatja együttműködését az Ericssonnal a hálózati berendezések európai gyártásában és a mobiltelefonok kínai termelésében.