A cégbírósági adminisztráció után egy cégbe olvad a nálunk elsősorban a Vegeta ételízesítő gyártójaként ismert horvátországi Podravka két magyarországi leányvállalata. Ezek: az 1993-ban alapított budapesti Podravka International Kereskedelmi Kft. és a termékek gyártására 1996-ban létrehozott mohácsi Podravka Termelő és Szolgáltató Kft.
Drazen Pros ügyvezető igazgató elmondta: Horvátország legnagyobb élelmiszer-ipari cégénél azért döntöttek az egyesítésről, mert erősíteni kívánják magyarországi jelenlétüket. A Podravkánál az ételízesítők gyártása mellett befőtteket, hústermékeket, bébiételeket, kekszeket és tucatnyi más élelmiszert készítenek, továbbá ásványvizeket is palackoznak.
Az ételízesítők forgalmazásában a cég -- saját kimutatása szerint -- a második helyet foglalja el hazánkban. Döntően ezek, másrészt az egyéb élelmiszer-ipari termékek értékesítésében kívánnak előbbre lépni, ezért úgy vélik, hogy a vállalkozások egybeolvasztása ezt a folyamatot erősíti. Fontosnak tartják azt is, hogy vezértermékük nálunk is meglehetősen nagy ismertségre, saját imázsra tett szert. Itteni jelenlétük azért is fontos, mert Magyarországot az uniós tagság elsőrangú várományosának, a fontosabb európai kerekedelmi keresztutak birtokosának tartják.
A cégvezető elmondta: a beolvadással történő egyesülés után kialakuló Podravka International Kereskedelmi Kft. központja Budapesten lesz, a termelés helyszíne továbbra is Mohács. A dél-magyarországi városban öt évvel ezelőtt teremtettek új munkahelyeket, s az ottani 86-tal együtt a magyarországi Podravkanál most összesen csaknem 140 embert foglalkoztatnak folyamatosan. Az üzem gyakorlatilag 1994-ben vette vissza a Szegedi Paprika Rt.-től a licencben gyártott Vegeta készítését, majd 1996-tól Mohácson folytatta azt a Koprivnicában alkalmazott technológiával azonos módon. Ezzel kapcsolatban feltett kérdésünkre, hogy van-e minőségi különbség a horvát és a magyar Vegeta között, az ügyvezető igazgató elmondta: erről azért sem lehet szó, mivel a két üzemben egyetlen közös "alkalmazott" van, ez éppen a főtechnológus.
A Podravka az elmúlt két év alatt 88 millió márkát invesztált horvát és lengyel gyáraiban a technológiák fejlesztésére. Gyakorlatilag az úgynevezett kísérő termékekről, így péládául a fiatalok és a modernizálódó konyhák számára megújított formában gyártott Vegeta-Twist családról van szó: ilyen a tallér formájú Vegeta, a szórófejes dobozba csomagolt termék; a grillezéshez vagy például a halászlékészítéshez ajánlott Fix fűszerkeverékek. További összegeket áldoznak a vállalati informatikát és irányítást támogató rendszer bevezetésére.