A pesszimistább piaci várakozásoknak megfelelő 2,3 milliárd forintos nettó nyereséget ért el a második negyedévben a TVK. A profit közel 73 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábinál, s részvényenként is csak 95 forintot (EPS) tesz ki. A vegyipari csoport első féléves profitja ezzel 5,38 milliárd forintra emelkedett.
A konszolidált árbevétel, április és június között, 34,7 milliárd forintot ért el, ami egyharmadával kevesebb az egy évvel korábbi hasonló időszakban realizáltnál. A csökkenés elsősorban azzal magyarázható, hogy a korábbi műanyag-feldolgozó érdekeltségek közül már csak a romániai Plastico SA és a Flexofol Kft. szerepelt a leányvállalati körben, valamint időközben eladták a Tiszatextilt, a Tipszót és a TVK Gépgyárat is.
Kedvezőtlenül alakult az üzemi fedezet, mivel az alapanyagárak lényegében stagnáltak, miközben a főbb termékek árai süllyedtek. A vegyipari benzin első féléves átlagára 4 százalékkal volt alacsonyabb az előző évinél, a gázolaj pedig 2 százalékkal drágult. Eközben viszont az LDPE és a HDPE jegyzése mintegy 15 százalékkal, a polipropiléné pedig 6 százalékkal lett alacsonyabb.
A konszolidált üzemi eredmény ennek nyomán csak 1,8 milliárd forint volt a második negyedévben, ami 60 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A TVK vezetői hangsúlyozták: az Egyesült Államok és az Európai Unió GDP-növekedésének lassulása, a gazdaság megtorpanása kihat a globális petrolkémiai piacon működő cégek eredményességére.
A polimerárak második fél évre vonatkozó előrejelzései alapján a TVK eredménye így el fog maradni a vállalati tervektől és a piaci várakozásoktól. Molnár József vezérigazgató egy tegnapi tájékoztatón jelezte: a második féléves profit az első hathavinál is alacsonyabb lesz.
Az adó- és kamatfizetés előtti eredmény (EBIT) a második negyedévben 2,3 milliárd forintot tett ki, ami az előző negyedévit némileg meghaladja. Az értékcsökkenési leírás visszaesése miatt azonban az adó, kamat és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) némileg alacsonyabb az előző háromhavinál, 4,19 milliárd forintot tett ki.
A pénzügyi műveletek egyenlege közel kétmilliárd forintos nyereséget eredményezett, ami csak azért alacsonyabb az egy évvel korábbinál, mert az akkori értéket alaposan megdobta az eladott érdekeltségekért kapott bevétel. A tavaly üzembe helyezett polipropilén IV. gyárnak köszönhetően a TVK az idén 100 százalékos beruházási adókedvezménnyel számol.