A német sportruházat- és sportszergyártó cég, az Adidas-Salomon AG bejelentette, hogy megvásárolja a Bayern München labdarúgóklub 10 százalékát. A lépéssel a német csapat értéke 750 millió euróra (692,5 millió dollár) nő, vagyis nagyobbra a vetélytárs Manchester Unitedénál.
Az Adidas -- közleménye szerint -- az ügylet révén közelebbi tapasztalatokhoz jut a sportmarketing és a televíziós jogok éppen bővülő üzleti világában, amiben nagy segítséget remél a Bayern adta hírnévtől.
Ám részvényesei (legalábbis rövid távon) nem mutatkoztak ilyen derűlátónak, az Adidas-papírok ára ugyanis bő 8 százalékkal, 55,65 euróra esett a hír nyomán. Ilyen olcsón utoljára tavaly novemberben kereskedtek a részvénnyel. A zuhanás mögött a Reuters által idézett szakértők szerint az áll, hogy a piac túl nagynak ítélte a futballcsapat tizedéért fizetendő árat, de szerepe lehetett az USA elleni támadás piaci hangulatot rontó hatásának is. Egy londoni elemző ráadásul képlékenynek érezte a Bayernnek a Manchester Unitedénál nagyobb értékére vonatkozó megállapítást, s emlékeztetett, hogy a brit tévépiac erőteljesebben fejlődik a németországinál.
Az angol bajnokságot vezető Manchester Unitedet -- amelyben Rupert Murdoch tévécsoportja, a BSkyB 9,99 százalékkal bír -- pillanatnyilag Európa legértékesebb futballcsapatának mondják: a klub piaci tőkeértéke 572 millió euró. Az Adidas 75 milliót fizetne a 10 százalékért, és új részvényeket is kibocsátana a jövő év derekáig, amikorra tervei szerint a Bayern részvénytársasággá válik.
A vezető papírok között Frankfurtban az Adidasé esett tegnap a legnagyobbat, amivel együtt -- a múlt keddi, USA elleni támadás óta -- már összesen 27 százalékkal ér kevesebbet, mint előtte. Igaz, olcsóbbodtak a hasonló profilú cégek, mutatnak rá az elemzők -- például a Nike és a Reebok részvényei is --, ez most fogyasztói bizalom dolga. Ám éppen ezért az idő nem kedvez az új papírok kibocsátásának.
Az Adidas egyébként 2010-ig megmaradna a német csapat stratégiai partnerének. A Bayern a folyó üzleti évben 150 millió eurós forgalmat és két számjegyű nyereséget vár. Vezetése reményei szerint a világ legnyereségesebb labdarúgóklubja lesz.