Az ÁPV Rt. döntése értelmében a Richter Gedeon Rt., az Egis Rt. és a Béres Befektetési Rt. 30-30, valamint a hazai gyógyszerészekből álló Magyar Gyógyszer Rt. 10 százalékos részesedésével megalakult konzorcium megvásárolhatja 4,05 milliárd forintos áron a piacvezető hazai gyógyszer-nagykereskedelmi cég, a Hungaropharma Rt. többségi részesedését. A konzorcium 134,58 százalékos részvényárfolyamon szerzi meg a cég 25 százalék + 1 részvényét, s ilyen áron opciós jogot szerez egy további 25 százalékos csomagra is. A cég eladásáról szóló kormányhatározat szerint a folyamat végén az államnak 25 százalék + 1 részvénye marad meg, a fennmaradó részvénycsomagot a dolgozók és a menedzsment vásárolhatja meg.
A konzorcium résztvevői a pályázatra jelentkezésükkor kijelentették: csak átmeneti ideig szándékoznak tulajdonosai maradni a cégnek. A tenderen való indulásuk célja az volt, hogy győzelmük esetén segítséget nyújtsanak a hazai gyógyszer-nagykereskedelmi piac konszolidálásához.
Mint ismert az átalakulás során a korábban egységes irányítás alatt álló megyei gyógyszertári központok önállósultak, illetve új gyógyszerkereskedő cégek jelentek meg a piacon. A versenyhelyzet és a tulajdonosi összefonódások nem egy esetben dömpingárak alkalmazásához és a gyógyszertárakkal kapcsolatos visszaélésekhez vezetett. A folyamat második szakaszában néhány külföldi tulajdonú cég -- tőkeerejét kihasználva -- jelentős részesedést vásárolt össze a piacon. Ennek köszönhetően a gyógyszer-kereskedelmi piac 92 százalékát ma öt cég -- a Hungaropharma, a Phoenix Pharma, a Medimpex, a Humantrade és a Bellis Rt. -- ellenőrzi. Ezek közül a Hungaropharmának önmagában 30 százalékos részesedése van, ám ettől már nem nagyon marad el a Phoenix sem.
A Hungaropharma valamennyi, a hazai piacon jelen lévő gyártó termékét forgalmazza, kínálati palettáján négyezer gyógyszer és több ezer egyéb termék található.
Marosffy László, a konzorciumban részt vevő Egis Rt. vezérigazgató-helyettese szerint az új tulajdonosok nem akarnak beleszólni a Hungaropharma működésébe, elégedettek a társaságot irányító menedzsmenttel, amely egyébként Pharmainvent Kft. néven a kétfordulós pályázat második körében egyedüli vetélytársa volt a gyógyszergyári konzorciumnak.
A lapunknak nyilatkozó gyógyszergyári vezető szerint rövid távon nem számolnak azzal, hogy tőkét kellene emelni a társaságban. Korábban Szabó Ferenc, a Hungaropharma elnök-vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a vállalkozásnak egy jelentős költséghatékonyság-vizsgálaton kell átesnie.
A vagyonkezelő döntése után a tényleges tranzakcióra csak azt követően kerülhet sor, hogy a versenyhivatal is áldását adja a döntésre. A döntés ezúttal azért nem lehet "rutinszerű", mivel a pályázatnyertes konzorcium tagjai közül a Richter és az Egis 50-50 százalékos tulajdonosa a Medimpex Gyógyszer-nagykereskedelmi Rt.-nek, a Bellis Rt. pedig a Béres vállalatcsoportjának a tagja.