Az angol--svéd AstraZeneca gyógyszergyár bejelentette, hogy a jövőre piacra dobandó, Crestor nevű gyógyszere -- laboratóriumi vizsgálatok alapján -- az eddigi leghatékonyabb koleszterincsökkentő. Ezekből a gyógyszerekből, évente, 14 milliárd dollár értékben fogy a piacon, amely -- előrejelzések szerint -- 2005-re 20-25 milliárd dollárosra bővül. Közös hatóanyaguk -- ahogyan a Crestoré is -- a statin, amely a máj koleszterintermelését fogja vissza.
Az AstraZeneca közölte, hogy hosszú ideig tartó vizsgálataik alapján a szervezet különösen jól tolerálja a Crestort. Ez már csak azért is fontos, mert a statintípusú szerekben a közelmúltban megrengett a bizalom. Mint arról beszámoltunk, a Bayer AG nemrég kénytelen volt kivonni a forgalomból Baycol nevű készítményét, amelynek szedésével 52 halálesetet hoztak összefüggésbe. Ezt követően az Európai Gyógyszerminősítő Ügynökség a statinalapú szerek felülvizsgálatát rendelte el.
Az AstraZeneca egy éven keresztül több mint 800 betegen tesztelte a Crestort és vetette össze hatását a Pfizer Inc. által gyártott Lipitoréval, a Merck and Co. Inc. által készített Zocoréval és a Bristol-Myers Squibb Co.-nek a Pravachole nevű termékével. Eredményeit, amelyek -- közlése szerint -- a Crestol hatásosabb voltát mutatták ki, a stockholmi Európai Szívgyógyászati Társaság elé tárta. A Bristol Myers Squibb szóvivője azonban a hír kapcsán azt közölte a Reutersszal, hogy várják a fenti állítások igazolódását a gyakorlatban, de mindenesetre úgy véli, hogy a közelmúlt eseményei alapján nem feltétlenül az erősebb gyógyszer egyben a jobb is.