Halálos lakomák címmel jelentette meg a Medicina Könyvkiadó Rt. Richard Rhodes könyvét, amely az elmúlt évtized egyik legrettegettebb betegségével foglalkozik. "Ott rejtőzködik a fogyasztásra szánt húsban. Annak az embernek az agyában, aki ilyen húst eszik, a láthatatlan gyilkos évek, sőt évtizedek múltán lyukakat rág, az áldozat tántorog, összeesik, gondolkodása megbénul. A betegség száz százalékban halálos" -- olvasható a szakkönyvben.
A Pulitzer-díjas szerző megismerteti az olvasót azzal az úttal, amelyet a kutatók ezen az új, titokzatos betegségcsoport felkutatása során bejártak. Ennek egyik fajtája az úgynevezett kergemarhakór, másik variánsa az ember Creutzfeldt--Jakob-betegsége.
Rhodes bemutatja, hogy ez a halálos betegségcsoport miként terjed fokozatosan a világban. Ennek követésére az Egészségügyi Világszervezet külön bizottság felállítását tartotta fontosnak. S azt már mi jegyezzük meg, hogy a magyar egészségügy kiváló szakemberei is részt vesznek a bizottság munkájában, hiszen a betegség nem ismer határokat.