Walter Hewlett várhatóan ellene szavaz a Hewlett-Packard (HP) és a Compaq Computer 20 milliárd dolláros óriásfúziójának. Hewlett tagja az igazgatótanácsnak, és mintegy öt százalékban tulajdonosa a cégnek, de patinás neve miatt véleménye ennél sokkal többet nyom a latban. Az ő oldalán áll már két lánytestvére és a család alapítványának elnöksége is.
Ellenkezését azzal indokolja, hogy a két számítástechnikai óriás egybeolvasztása a gyakorlatban nagy kockázatot rejt, és a fúzió bejelentése óta napvilágot látott szakértői előrejelzések sem jósolnak semmi jót. Szerinte döntése nem arra utal, hogy a cég vezetésében már nem bízik, de a tranzakciót túl kockázatosnak tartja. Azzal ugyanis a HP túl kiszolgáltatottá válna a nehézségekkel küzdő számítógép-világpiacon, illetve veszélybe sodorná nyomtatópiaci pozícióját.
Egyelőre nem látszik, hogy Walter Hewlett állásfoglalása milyen mértékben fogja befolyásolni a többi részvényest, akik beleegyezése szükséges az egyesüléshez. A fúzió bejelentése utáni néhány héten a szakmai visszhangok többsége kedvezőtlen volt, a HP javuló értékesítési adatainak tükrében azonban ez kezdett megfordulni. Az elemzőket ezért most ismét bizonytalanabbá teheti a belső információkkal bíró Hewlett döntése.
A cannes-i Gartner technológiai kongresszus piaci folyamatokat előre jelző előadói egyelőre még tényként kezelik a HP--Compaq fúziót, és egy nagyarányú konszolidáció első lépésének tartják -- adja hírül a Der Standard. Michael Fleisher Gartner elnök szerint néhány éven belül a technológiai világpiac szereplőinek fele már nem fog a mai formájában létezni, az egybeolvadás különösen a PC-gyártásban lesz szembetűnő.
A piacnak az Egyesült Államokban tapasztalt visszaesése időközben már Európában is jelentkezett. A kontinens nyugati felében éves szinten 11 százalékkal esett vissza a harmadik negyedévben értékesített PC-k száma. A Gartner számai szerint Nagy-Britanniában és Franciaországban a csökkenés 12,2 százalékos volt, egyes régiókban a piac 15,2 százalékot zuhant, amit az olaszországi kisebb, 10 százalék körüli esés tudott csak mérsékelni.
A felmérés szerint a kisebb PC-forgalmazók Európában továbbra is életképesek. A magánfelhasználók egy részének körében ugyanis tartja magát az a jellegzetesség, hogy a márkanév az átlagosnál kevésbé befolyásolja a választást. A jól kiépített logisztikával bíró számítógép-összeszerelő cégek piaca alig szűkül, mivel számos vásárló a minél közelebbi elérhetőséget és az árat tartja a legfontosabb tényezőnek.
Az európai, közel-keleti és afrikai összesített piacot korábban vezető Compaq az idei harmadik negyedben a Gartner szerint 18,8 százalékkal kevesebb PC-t adott el, mint az előző év azonos időszakában, a Dell viszont 5,6 százalékkal növelte értékesítését. A harmadik Fujitsu Siemens és az ötödik helyezett IBM súlyos, közel 30 százalékos esést szenvedett el, míg a HP eladásai gyakorlatilag stagnálnak.