Évente hozzávetőlegesen 400 köbméternyi kis és közepes aktivitású radioaktív hulladék halmozódik fel a paksi atomerőműben. Ezt jelenleg az erőműben kialakított átmeneti tárolóban helyezik el. A végleges tároló helyszínének kiválasztása 1997-ben kezdődött, s egy évvel később kezdődtek meg a kutatások Bátaapáti határában. Eddig mintegy másfél milliárd forintot fordítottak a tárolóval kapcsolatos kutatásokra -- tudtuk meg Mathy Lászlótól, az RHK Kht. ügyvezető igazgatójától.
A tároló helyének pontos meghatározását célozzák azok a kutatások, amelyek várhatóan a jövő év elején kezdődhetnek el, s amelyek elvégzésére pályázati úton egy magyar cégek alkotta konzorcium nyert megbízást. Az Erőterv Rt., a Golder Kft. és a Mecserérc Kft. alkotta társulással Maróthy László reményei szerint november végéig megkötik a szerződést. A megállapodás szerint a program az előzetes környezeti hatástanulmány hatósági jóváhagyásával ér véget, a megbízási díj egy része is ennek függvénye. A négyéves kutatási programnak eredetileg 2004-ben kellene befejeződnie, de az RHK Kht. ügyvezető igazgatója szerint elképzelhető némi csúszás, miután a szerződéskötés is késik az eredetileg tervezetthez képest.
A végleges föld alatti tárolónak Maróthy László szerint 2008-ra kellene elkészülnie. Első lépésben egy 20 ezer köbméteres teret alakítanak ki, amely ugyanennyivel bővíthető a későbbiekben.
A teljes kutatási program -- a lehetséges helyszínek meghatározását célzó országos szűréstől, a most kezdődő kutatási programig -- összesen mintegy 6,5 milliárd forintba kerül a tervek szerint. A tároló kialakítása várhatóan 14-15 milliárdba kerül, és a tervezett élettartam végéig 10 milliárd forintos működtetési költséggel számolnak. Amennyiben a paksi reaktorok élettartamát meghosszabbítják, úgy ez némiképp módosul, de nagyságrendileg nem változhat -- jegyezte meg Maróthy László.