DA Nokia építi a mobilszolgáltató alaphálózatát is, amely mintegy 200 millió dollárba kerül. Vitai Attila, a VRAM Rt. vezérigazgatója elmondta, hogy a GPRS-re szóló megbízás nem része az előbbi szerződésnek. Maga a beruházás nagyságrendileg kisebb is annál, hozzávetőlegesen néhány millió dollár. Kérdésünkre hozzátette, egyelőre még nincsenek teljesen kidolgozva a GPRS szolgáltatás díjcsomagjai. Kialakításuknál a Vodafone angliai tarifarendszerét fogják figyelembe venni.
A cég előfizetőinek száma egyébként jelenleg 390 ezer, a hálózathoz havonta 32-35 ezer új ügyfél csatlakozik, de a tényleges nettó gyarapodás havi 25-27 ezer fő.
A Vodafone mostani beruházásával teljessé válik a GPRS-kínálat a hazai mobilszolgáltatók ajánlataiban. A versenytárs Pannon GSM és a Westel a nyár folyamán vezették be a mobil-adatátvitel új technológiáját, amelynek használatakor az előfizető a mindenkori átvitt adatmennyiség után fizet díjat, nem pedig az arra felhasznált idő után.
A GPRS szolgáltatás mind a hazai, mind a nemzetközi mobiltársaságoknál egyelőre presztízsberuházás, mert a piacon csak az év vége felé jelentek meg nagyobb mennyiségben az erre alkalmas mobileszközök. A GPRS-előfizetői kör Magyarországon csupán néhány ezer, s a számuk még jövőre sem nő jelentősen. A mobiltechnológiát fejlesztők ugyanis még nem készültek el a megfelelő alkalmazásokkal, amelyekkel a későbbiekben mobiltelefonról is hozzáférhetővé válnak például a céges intranetrendszerek.
Elemzések szerint 2005-2006-ra viszont a GPRS-előfizetők száma Nyugat-Európában már meghaladja a 110 milliót. Ezen ügyfelek arra az időre 23 milliárd euró forgalmat generálnak a szolgáltatóknak, szemben a jövőre várható 800 millióval szemben.