Cégvilág

RWE nagyberuházások Oroszországban

További nagyszabású beruházásokra készül Oroszországban az RWE konszern. A magyarországi érdekeltséggel is bíró német áramszolgáltató egyebek mellett azt tervezi, hogy összekapcsolja Orosz- és Finnország villamos hálózatát - számol be a Financial Times Deutschland.

Szakmai körökben a beruházás értékét 120 millió euróra teszik. Ezen kívül az RWE a résztvevője annak a háromoldalú ügyletnek is, amelynek keretében a bulgáriai Kozloduj atomerőművében keletkezett kiégett fűtőelemeket fogják feldolgozni Oroszországban. Mindehhez meg is van a társaságnak az anyagi fedezete, hiszen jó üzleti évet tudhat maga mögött.

A német konszern tervei szerint egy 330 kilovoltos nagyfeszültségű vezetéket építenének ki a kolai atomerőmű és a finnországi pirttikoski elosztó között, az elképzelést azonban erőteljesen bírálják a németországi zöldszervezetek. Arra hivatkoznak, hogy a kolai atomerőmű esetében - amelynek két blokkját 1973-ban, illetve 1974-ben állították üzembe - a szerződés csak meghosszabbítaná ezeknek az amúgy is kétséges biztonságú blokkoknak az élettartamát. Az RWE viszont azzal érvel, hogy a Finnországba szállítandó áram egy része oroszországi vízi erőművekből származna.

A másik kilátásba helyezett, háromoldalú ügylet keretében az RWE a kozloduji atomerőműben előállított áramot értékesíti, elsősorban Kelet-Európába. Ez azt jelenti, hogy az állami tulajdonban lévő NEK áramszolgáltató hozzájut ahhoz a pénzhez, ami szükséges az atomerőműben keletkezett hulladék feldolgozásához. A hozzávetőleg 96 kiégett fűtőelemet a tervek szerint az orosz Tyehsznabexport vállalat szállítja el és dolgozza fel, amiért 24,8 millió dollárt kér.

Az RWE a héten közzétett adatok szerint 32,1 milliárd euró árbevételre tett szert a tavaly decemberrel végződött fél évben, ez 9 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az alaptevékenységből származó árbevétel 27 százalékkal, 14,9 milliárd euróra emelkedett, míg az egyéb tevékenységből befolyó bevétel 9 százalékkal nőtt. Ugyanebben az időszakban 18 százalékkal bővült a társaság működési nyeresége, az alaptevékenység erősödésének, valamint a Thames Water megvásárlásának köszönhetően.

További nagyszabású beruházásokra készül Oroszországban az RWE konszern. A magyarországi érdekeltséggel is bíró német áramszolgáltató egyebek mellett azt tervezi, hogy összekapcsolja Orosz- és Finnország villamos hálózatát - számol be a Financial Times Deutschland. VG-összefoglaló-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek