Cégvilág

Újabb cégek a Gripen-akcióban

A vadászgépgyártáshoz közvetlenül kapcsolódó beszerzésre aligha kerül sor Magyarországon a Gripen-bérlés ellentételezésének keretében. A vállalt 110 százalékos kompenzációt azonban az előírt kilenc év alatt a vállalásnak megfelelően teljesíteni tudja - fogalmazott a Világgazdaság kérdésére Mats Warstedt, a Gripen Saab-BAE Systems regionális igazgatója.

Mint elmondta, a közel 700 millió dolláros összegű elő-ellentételezésben részt vevő társaságok mellett számos új svéd gazdasági társaság megjelenésével is számolni lehet majd az elkövetkezőkben, a pontos feltételek ismerete nélkül azonban nevek még nem hozhatók nyilvánosságra.

A jelenlegi megállapodás 118 milliárd forintnak megfelelő svéd korona értékben van meghatározva, amelynek 30 százalékát beruházásként, a fennmaradó részt pedig közvetlen vásárlásként vagy bármilyen, exportnövekedéshez vezető üzleti tevékenység által kell biztosítani. A rendelkezésre álló idő és a termékpaletta elég bő, hiszen - mint Mats Warstedt elmondta - például egy új bútoráruház nyitása is adott esetben az ellentételezés részeként ismerhető el.

Mint lapunk megtudta, Csehországban a Gripen 150 százalékos ellentételezést volt kénytelen ajánlani, Lengyelországban pedig 100 százalék körüli ajánlat valószínűsíthető. A cseh kompenzáció nagyobb mértékét az igazgató azzal indokolta, hogy ott több vadászgépről és bérlet helyett vételről van szó, tehát a gépek gyártása még hátravan.

A hagyományosan fejlett cseh légiipar így könnyebben szerepet követelhet magának. Magyarország esetében azonban erre nincs lehetőség, hiszen a 2004-ben átadandó vadászrepülők már készen vannak, jelenleg a mintegy 200 gépet számláló svéd hadsereg kötelékében repülnek.

A Gripen a Saab és a brit BAE Systems tulajdonában áll, eddigi 22 milliárd dolláros, harminc országra kiterjedő megrendelésállományuk révén az ellentételezésben komoly gyakorlattal rendelkeznek. Jelen esetben a Gripen a Gazdasági Minisztériummal szerződött, az állami szintű bérleti megállapodást követően. Ennek során a magyar fél az ellentételezés Széchenyi-tervvel való összekapcsolását és a munkahelyteremtéssel kapcsolatos szempontokat fogalmazott meg. Mats Warstedt meglátása szerint az elő-ellentételezés során szerzett tapasztalatok igazolták azokat a kedvező osztrák és magyar kutatásokat, amelyek minden exportiparágban teremtett munkahely révén újabb két és fél állás születését jelezték.

A vadászgépek fegyverzetének akár több tíz milliárd forintba kerülő beszerzése azonban nem része a közelmúltban született egyezménynek, a svéd részről érkező ajánlatok mögött nem a Gripen áll - mondta az igazgató.

A vadászgépgyártáshoz közvetlenül kapcsolódó beszerzésre aligha kerül sor Magyarországon a Gripen-bérlés ellentételezésének keretében. A vállalt 110 százalékos kompenzációt azonban az előírt kilenc év alatt a vállalásnak megfelelően teljesíteni tudja - fogalmazott a Világgazdaság kérdésére Mats Warstedt, a Gripen Saab-BAE Systems regionális igazgatója. Mráz Dániel-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek