Az Adonyi Gépészeti Kft. veheti meg az önkormányzattól a Podmaniczky-Vigyázó-kastélyt 37,5 millió forintért - döntött a XVII. kerületi önkormányzat - tájékoztatta lapunkat Devánszkiné Molnár Katalin polgármester.

A kft. garantálja a kastély felújítását és hasznosítását. Az üzlet megkötését egyelőre megkérdőjelezi a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a fővárosi önkormányzat elővásárlási joga. (A fővárosnál és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalban sem tudtak még lapunknak információt adni arról, hogy kívánnak-e élni majd elővásárlási jogukkal. Csak a hivatalos papírok benyújtását követően foglalkoznak majd érdemben a kérdéssel, és a benyújtástól számítva 30 napjuk van a döntés meghozatalára.) Március közepéig sor kerülhet a szerződés aláírására.

Az Adonyi Kft.-nek az építési engedély megszerzése után egy éven belül 100 millió forintot kell az épület felújítására fordítania, s öt éven belül a készültségi foknak el kell érnie legalább a 80 százalékot. Az önkormányzat figyelemmel kíséri a munkát, a szerződés nem teljesítése esetén mindvégig élhet visszavásárlási jogával.

Az ingatlanfejlesztéssel, valamint magas- és mélyépítéssel foglalkozó, éves szinten több száz millió forint forgalmat bonyolító Adonyi Kft. tervei szerint a kastély különféle rendezvényeknek ad majd helyet. Lesz benne rendezvényterem, galéria, aukciósház, konferenciaterem és szálloda is. Adonyi József, a cég tulajdonosa elmondta: mostani ismereteik szerint mintegy 300 millió forintba kerül a műemlék helyreállítása. Távlati célként felmerült egy a kastélyhoz kapcsolódó szálloda építése is. A felújítás finanszírozása még nyitott, a cég a pályázati lehetőségeket ki kívánja használni. (LI)

Munkatársunktól