A Conoco Inc. és a Phillips Petroleum Co. részvényesei jóváhagyták a két cég tervezett, 27,6 milliárd dolláros egyesülését, mellyel az USA harmadik legnagyobb olajtársasága jönne létre. Az új cég működése évente 750 millió dollárral kerülne kevesebbe, mint elődeié együtt. A Conoco tulajdonosai 0,4677 részvényt kapnának minden saját részvényükért az új cégben, míg a Phillips-papírok tulajdonosai egy az egyben cserélhetik be azokat. A Conoco értéke 18,21 milliárd dollárra tehető a Phillips keddi záróárai alapján - jelenti a Bloomberg. A Conoco 9,4 milliárd dolláros adóssággal zárta a múlt évet.

Az olajcégekre évek óta fúziós nyomás nehezedik a riválisok egyesülései és ezzel hatékonyabbá válása miatt. Így jött létre az Exxon Mobil Corp., amely ma a világ legnagyobb olajipari társasága, vagy a ChevronTexaco Corp., amely most az USA-ban a szakma második legnagyobb cége. A Phillips és a Conoco közölte, hogy még az olajárak esése mellett is elég pénzük lesz együtt arra, hogy folytassák a délkelet-ázsiai közös projekteket.

A ConocoPhillips székhelye Houstonban lenne. Közleményük szerint az egybeolvadástól várt megtakarítást a működés első évében a közös feltárás és a termelés áramvonalasítása, valamint az összevonás miatt megkétszereződő állások felszámolása eredményezné. (Még nem látható, hogy hány fős elbocsátásra lesz szükség.) A Conoco elnök-vezérigazgatója, Archie Dunham hangsúlyozta, hogy az egybeolvadó cégek üzletágai, illetve szakembereinek tudása jól kiegészítik majd egymást.

Az egyesülés várhatóan az év második felében zajlik le, még a szövetségi versenyhivatal jóváhagyására vár. Az európai és a kanadai engedélyezés már megtörtént. Az új cég vezérigazgatója a Phillips mostani elnök-vezérigazgatója, James Mulva lesz, elnöke pedig Dunham. A bejelentés nyomán a Conoco részvényeinek árfolyama 26 centtel, 28,74 dollárra nőtt, míg a Phillipsé 90 centtel, 62,30 dollárra.

VG-összefoglaló