A teherautó-gyártó Volvo Trucks és a vele csoportot alkotó Renault V.I, valamint ez utóbbi amerikai leányvállalata, a Mack az év első két hónapjában 20 530 járművet értékesített, 21 százalékkal kevesebbet, mint tavaly ilyenkor.

A földrészek szerinti megoszlás alapján Európában 13 297 jármű kiszállításával 21 százalékos a csökkenés, míg az Egyesült Államokban 40 százalék, és ez kevesebb mint 4000 kamion eladását jelenti.

Ázsiában ugyanakkor a nemzetközi trendet meghazudtolóan 80 százalékkal több kocsit adott el a Volvo, de a részletekre nem tért ki a vállalati kommüniké. Az viszont biztosnak látszik, hogy a svéd vállalat további, igen erőteljes offenzívát folytat a térségben, sőt, a közeljövőben újabb akciókkal hívja fel magára a figyelmet. Szakértők szerint ez arra enged következtetni, hogy a Volvo igyekszik a korábbiaknál jóval nagyobb piaci részesedéshez jutni a világpiacon.

A cég vezérigazgatója, Leif Johansson ugyanakkor kitért arra, hogy a szövetségen belül a Renault eladáscsökkenése - az európai piac szűkülésével arányosan - csekély volt, a Volvo visszaesése pedig a modellváltás miatt következett be, viszont a rendelésállomány magasabb, mint az elmúlt év azonos időszakában.

A közelmúltban a Volvo Truck Korea bejelentette, hogy az idén több mint kétszer annyi - ezer - nehéz-teherautót kívánnak eladni, mint tavaly. A dél-koreai piac az elmúlt évben 11 százalékkal bővült és 7942 járművet vett fel.

Elemzők szerint az idén is erőteljes bővülés várható a helyi gazdaság erősödésével párhuzamosan. Az Automotive Newswire ugyanakkor azt jelentette, hogy a Mercedes-Benz nehéz-teherautókat júniustól a Hyundai Motor saját hazai hálózatában értékesíti.

A svéd tulajdonban lévő magyar képviselet, a Volvo Hungária Kft. az elmúlt évben 11 milliárd forintos árbevételt ért el 379 teherjármű, 21 autóbuszalváz, 22 autóbusz, valamint 170 használt jármű eladásával.

A két fővárosi és négy vidéki szerződéses márkaszerviz, valamint az egri és pécsi értékesítési központ mellé nemrégiben csatlakozott a zalaegerszegi szerviz és kamionszalon, ahol a későbbiekben használt teherautók értékesítését is tervezik.

VG-összefoglaló